Борисов: От днес – пълна диверсификация (видео, обновена)В първия ден на новата година премиерът Бойко Борисов тръгна на инспекция.

Премиерът инспектира интерконекторната връзка между България и Гърция край Петрич, през която вече ще преминава и азерски газ. С него бе министърът на енергетиката Теменужка Петкова, както и финансовият министър Кирил Ананиев.Борисов обясни, че от днес в България има пълна диверсификация. 

„Това, което успяхме да направим, досега не е правено. Не е лесно и изисква огромни усилия”, посочи от своя страна Петкова.

Доставката на газ от Азербайджан ще доведе до възможно понижение на цената за януари, заяви директорът на „Булгаргаз“ Николай Павлов, който също беше на инспекцията.   

Премиерът отбеляза, че пандемията е създала тежки условия за всички държави по света. „Една изключително тежка година си отиде. Само напомням, че февруари България имаше БВП 3.8 процента, огромен фискален резерв, бюджетен излишък и непрекъснато повишавахме доходите. За учителите – двойно, и за всички останали. Въпреки това с министър Ананиев направихме всичко възможно така да балансираме разходите, подпомагането на бизнеса, 300 и кусур милиона за ваксини, за хората за първа линия, да продължим с 10,15 и 30 % повишаване на доходите да върви“, каза още Борисов.

Той изрази надежда, че когато пандемията свърши, ще се види, че България е имала най-правилното управление на пандемията с баланс между здраве и финансово икономически мерки.

Завършваме годината вместо с 5 млрд. и 200 млн. дефицит с 3 млрд. и 600 млн. – той щеше да е нулев, ако днес нямахме пандемия. Това каза министърът на финансите Кирил Ананиев по време на инспекцията заедно с премиера Бойко Борисов на компресорни станции.

„Искам категорично да заявя, че планът за социално-икономическите мерки даде изключително положиелно отражение върху финализирането на бюджта за 2020 г. Въпреки че бяхме обвинявани от политици и икономисти, че този бюджет е страховит, разхищава, че увеличава дълга за бъдещите поколения, така или иначе в края на годината вместо с 5 млрд.. и 200 млн. дефицит, ние завършваме 3 млрд. и 600 млн. дефицит, което означава 3 % от БВП. Толкова са проектите, които сме направили в нашите социално-икономически мерки. Ако днес ние нямахме пандемия, трябваше да завършим с нулев бюджетен дефицит“, каза Ананиев.

Той коментира и социално-икономическите мерки. „Независимо от тежката ситуация, ние имаме преизпълнение на данъчните и осигурителните приходи с 1.5 спрямо добрата 2019 г. Това означава, че мерките са дали отражение върху бизнеса и той е работел през цялото време“, допълни още финансовият министър.

Министър-председателят се похвали, че в България кризата около пандемията е била правилно управлявана, заради постигнатия баланс, като отчете, че страната ни е с най-ниския дефицит в Европа.

„България е и с един от най ниските дългове – в момента сме на второ място след Естония”, добави финансовият министър.

„Някой да излезе и да каже, че сме безотговорни, че това било разсипничество – толкова некомпетентност на едно място не съм виждал“, отговори на критикуващите го премиерът.

               

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.