Борисов: От днес имаме пълна диверсификация

Премиерът Бойко Борисов не остана вкъщи даже и на 1 януари. Той отново тръгна на обиколка още в първия ден от Новата година. Заедно с него са шефът на Булгратрансгаз, както и енергийният министър Теменужка Петкова и посланика на Азербейджан.

Именно от 1 януари към нас потече азерски газ. От днес пълна диверсификация. Претенденти много, но досега никой не го е правил, каза Борисов.

От „Булгаргаз“ пък поясниха, че това ще им позволи да внесат искане в КЕВР за намаление на цената на газа за януари.

Борисов на свой ред напомни 2009 година, когато Газпром „спряло кранчето“. Сега това не можело да се случи, защото сме имали алтернативи и ново ниво на сигурност на доставките. По думите на Борисов ще направим откриване, когато сме готови с всичко – с конектора с Гърция. Тогава премиерът щял да покани и съседите, които също като България щели да печелят от транзитните такси.

Борисов подчерта, че тази инфраструктура е 100 % на българските граждани. Турбините на компресорната станция пък били реверсивни и мощни, колкото един самолет. Те са произведени от американска компания специално за България. „Пазим и старите руски, за да ги включим, ако стане авария“, уточни той.

„У нас много експерти, но ей толкова направено. Само кусури намират. Българите десетилетия ще ползват това, което днес стартираме“, каза Борисов.

На свой ред министър Петкова поясни, че това, което са направили последните 2 мандата, не било правено и не било лесно. Тя напомни участието на България в терминала за втечнен газ в Александруполис.

„Ако се сметне колко делегации са посетили Баку, за да докарат газ…“, каза Борисов.

На свой ред посланикът на Азербайджан поясни, че това било исторически момента в нашите отношения. Премиерът пък даде да се разбере, че ще говори с азербайджанския президент Алиев, за да му предаде поздрави.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.