Близо 13 000 пациенти с коронавирус са преминали през "Пирогов" през 2020 година

Близо 13 000 са пациентите с коронавирус, които са преминали през болница „Пирогов“ за изминалата година. Най-много са били те в последните два месеца, каза проф. Николай Габровски, заместник-директор на лечебното заведение. 

От лечебното заведение обясниха, че в момента пациентите с коронавирус, които се лекуват в болницата, са малко над 200 човека. Проф. Николай Габровски: 

„Около 13 хиляди души са преминалите пациенти със симптоми на заболяването, от тях на лечение са останали около три хиляди като най често те са били зависими от кислород, а за съжаление една малка част са се нуждаели от изкуствена белодробна вентилация. В момента пациентите с Covid в „Пирогов“ 205 човека“.

Най-сериозната вълна на заболели е от последните два месеца, обясни още проф. Габровски: 

„Истината е, че от началото на тази криза средният брой лекувани в „Пирогов“ пациенти е бил около 1дд. Като казвам около 100, те варират общо взето между 40, 50 и 150 за всеки един от месеците от април насам. През последните два месеца лекуваните са около 1100 човека месечно, тоест, виждате каква огромна разлика има“.