"Бионтех": Може да има забавяне в доставките на Covid ваксината

От компанията „Бионтех“ предупредиха, че може да има забавяния на доставките на ваксината срещу коронавирус, докато не бъдат произведени нови партиди. Затова от германската фирма гарантираха, че работят заедно с партньора си „Пфайзер“ за увеличаване на производството.

Планира се изграждане на нова производствена линия в германския град Марбург, която да осигури 250 милиона дози от ваксината в първата половина на годината.

Забавянията предизвикаха тревога в Германия, където няколко провинции бяха принудени временно да затворят ваксинационните си центрове броени дни след началото на масовата ваксинация на 27 декември.

„В момента нещата не изглеждат добре. Появява се „дупка“ поради липса на други одобрени ваксини и ние трябва да я запълним с нашата ваксина“, каза директорът на „Бионтех“ Угур Шахин в интервю за „Шпигел“.

Според основателите на на „Бионтех“ и доставките на ваксината в ЕС се извършват по-бавно заради по-късното й одобряване от здравния регулатор на съюза и малкия обем на подадената от Брюксел поръчка.

Както Шахин, така и съпругата му Йозлем Тюреджи, която е съосновател и директор по медицинските въпроси на „Бионтех“, критикуваха решението на ЕС да поръча редица различни ваксини с очакването, че всички те ще бъдат скоро одобрени, отбелязва БТА.

САЩ поръчаха 600 милиона дози от ваксината на „Бионтех“ и „Пфайзер“ през юли, а ЕС поръча наполовина по-малко през ноември.

„В някакъв момент стана ясно, че няма да е възможно да доставяме ваксината толкова бързо. Тогава вече беше твърде късно да се правят допълнителни поръчки“, каза Тюреджи в интервюто за „Шпигел“.

„Бионтех“ планира да изгради нова производствена линия в германския град Марбург, която може да осигури 250 милиона дози от ваксината в първата половина на годината, допълни Шахин.

Той каза също, че „Бионтех“ може да направи ваксината си по-лесна за съхраняване. В момента тази ваксина изисква съхранение при температура от минус 70 градуса. Възможно е до лятото да бъде готова ваксина от следващо поколение, която може да се съхранява на по-високи температури.

Очаква се Европейската агенция за лекарствата да одобри и втора Covid ваксина – на компанията „Модерна“, на 6 януари.

Германският здравен министър Йенс Шпан прикани агенцията да одобри и ваксината на „Астра Зенека“, която тази седмица получи зелена светлина във Великобритания.