2020 – динамична година с големи загуби

Година, в която изгубихме ценни хора, които няма да се върнат“. Такава 2020-а изпраща историкът Димитър Димитров. За политолога Калоян Велчев това е „най-динамичната година“. 

„Държавният елит демонстрира тотална неспособност да управлява кризи, да опази човешкия живот и да направи така, че малките бизнеси и самонаетите лица да имат по-голяма икономическа сигурност. Тепърва последиците от престъпното бездействие на българската държава ще дадат своите резултатите през следващата година“, каза пред БНР Димитров. 

По думите на Велчев протестите са родили политически алтернативи в почти всички възможни посоки

„Оформи се алтернатива в лявото пространство с гражданската формация на Мая Манолова и „Отровното трио“. В дясно имаме заявена алтернатива в лицето на „Демократична България“. В националистическия край на сектора партия като „Възраждане“ консолидира националистически вот. Същото може да се каже и за „Има такъв народ“ на Слави Трифонов“. 

В предаването „12+4“ Димитър Димитров прогнозира турбулентна 2021 година

„Ще бъде трудно да се сформира мнозинство в новия парламент. Важно е избирателната активност да е възможно най-висока… Беше развенчан ореолът около министър-председателя Бойко Борисов и то не само в България, но и в Европа“. 

Според Велчев ще имаме „шарен парламент“ и резултатът от изборите ще се реши от малките партии, защото те ще наклонят везните при формирането на коалиции“. 

Историкът е категоричен, че предизвикателствата могат да бъдат трамплин напред. Политологът залага на емпатията

Интервюто с Димитър Димитров и с Калоян Велчев можете да чуете в звуковия файл.