Хърватия се бори с последиците от силния трус, засегнал сериозно три района в страната

В Хърватия – в пострадалите от земетресението с магнитуд над 6,4 по Рихтер градове Петриня, Сисак и Глина, продължават дейностите по отстраняването на причинените от труса щети.

Военнослужещи и техника оказват помощ на пострадалите, осигурени са и хеликоптери за транспорт на ранени, осигурява се и техника за разрушаване и разчистване на развалините на опасни сгради.

Ръководителят на представителството на Европейската комисия в Хърватия – Огнян Златев каза пред БНР, че само за 24 часа 14 страни са се отзовали на молбата на Хърватия за оказване на помощ – 13 от ЕС и Турция.

България също се включва с оказване на съдействие за пострадалите райони. 

Страната ни ще предостави на Хърватия два тира с минерална вода, както и 300 походни легла и 100 електрически радиатори, съобщи премиерът Бойко Борисов след работно съвещание днес: 

„Говорих вчера с моя колега Андрей Пленкович, но това, което сме се разбрали – със100 хиляди евро да подпомогнем едно от училищата, в което учат и българчета в него, и би трябвало и минерална вода колкото имат нужда да им помогнем – тук сме сравнително близко и с тирове лесно и бързо може да се закара“.

Един от камионите с вода заминава днес, а другият – на четвърти януари.  Два военни самолета „Спартан“ ще участват в транспортирането на предоставената от страната ни хуманитарна помощ. 

Освен вода, палатки и одеяла, България има готовност за изпращането на спасители и специалисти по оценка и обезопасяване на сградите, пострадали при земетресението.