П олицейски час, забрана за събиране по домовете на повече от 9 човека от две семейства, драконовски мерки за сигурност – така ще бъде посрещната 2021 г. в Гърция.

Забранени са масовите събирания по изпращането на старата и посрещането на Новата година, а за да бъде гарантирано всичко това са ангажирани повече от 10 000 полицаи в цялата страна.

Гърция е под карантина почти два месеца, а за времето от 22:00 до 05:00 часа има пълна забрана за придвижване, която ще бъде в сила и тази вечер. Всички граждани, които планират да прекарат новогодишната нощ с още едно семейство, ще трябва да изпратят СМС преди напускането на дома си, което вече стана ежедневие при гърците.

Очевидна е забраната за организиране на тържества – т.нар. „корона партита“, като за да се гарантира спазването ѝ, освен полицаи са мобилизирани и прокурори, в случай, че възникне необходимост от тяхната намеса, ако има нарушение на мерките.

Ако бъде получена информация, че някъде се празнува с повече от разрешения брой лица, полицията има право в присъствието на прокурор да арестува нарушителите и да им наложи глоби в съответствие със закона, обясни министърът по гражданска защита Михалис Хрисохоидис. За организатор на партито глобата е 3 000 евро, а за участниците – 300 евро. Хрисохоидис заяви, че в 22:00 часа, когато започва да тече полицейският час, „градът трябва да бъде мъртъв“. Рано тази сутрин премиерът проведе видеоконференция с министрите, оторизирани за изпълнението на плана за следващи дни, свързан с контрола по спазването на мерките.

От близо два месеца кафенетата, ресторантите и нощните клубове са затворени, забранено е пътуването между регионите. Тази година е забранено колективното посрещане на новата година по площадите в гръцките градове и хората ще трябва да прекарат новогодишната нощ по домовете си в семеен кръг.

Турските семейства също се подготвят да посрещнат новата 2021 г. у дома пред телевизора, по начин, който е известен като ПТТ стил, пише „Хюриет дейли нюз“. След като властите забраниха новогодишните събирания заради пандемията, много семейства се отдадоха на пазаруване и пълнят торбите с ядки и бисквити, за да се подготвят за новогодишната нощ. ПТТ означава Турска национална дирекция за поща и телеграф, но също често се отнася за виц от 1970-те години за „пижама, терлици и телевизия по турски“.

Турските власти въведоха допълнителни ограничения в новогодишната нощ в рамките на борбата с коронавируса. В публикуваната инструкция на министерството на вътрешните работи се уточнява, че ограниченията ще важат и за чуждестранните туристи. Според инструкцията от 21.00 часа /20.00 часа – българско време/ на 31 декември до 10.00 часа на 1 януари ще бъде забранено да се излиза на централните туристически улици и площади във всички турски градове и окръзи. В Истанбул е забранено да се излиза на пешеходния булевард Истиклял и на площад Султанахмет, в Анкара – на площад Къзълай, в Измир – на площад Гюндогду.

Турското министерство на вътрешните работи забрани провеждане на каквито и да било масови развлекателни мероприятия в хотели на цялата територия на страната от 31 декември до 4 януари. След 22.00 ч. в дните на ограниченията управата на хотелите няма право да пуска музика, като след този час е забранена също и музика, изпълнявана на живо. Министерството разпореди да не бъде допускано стълпотворение в хотелите, включително в зоните за хранене.

Към момента в Турция е в сила ограничение за излизане навън между 21.00 ч. и 05.00 ч. както през делничните дни, така и през уикендите. Наред с това се ограничава броят на посетителите в магазините и търговските центрове. При влизане в търговски обекти се отчита QR-код, който в Турция наричат „здравен код“.

Гърция намали карантината за пристигащите на нейна територия

Турция затяга мерките за чуждестранните туристи за Нова година

Гърция отново удължи локдауна, докога