Н овата 2021 г. вече дойде на някои места на планетата. Първи я посрещнаха тихоокеански острови, посочва Франс прес.

2021 г. настъпи първо в Кирибати и Самоа – малки тихоокеански острови – в 10 ч. по Гринуич (12 ч. българско време) на 31 декември. За сметка на това необитаваните острови Хауланд и Бейкър, американски територии също в Пасифика, ще посрещнат 2021 г. с цели 26 часа по-късно.

Отиващата си 2020 г. премина под знака на пандемията от новия коронавирус, която причини смъртта на над 1,8 милиона души. В резултат новогодишните тържества ще бъдат много по-скромни, без традиционните струпвания на многохилядни множества, като повечето хора ще посрещнат Новата година у дома.

Новата година настъпи в Нова Зеландия в 11 ч. по Гринуич (13 ч. българско време) на 31 декември. Изолираната островна страна на практика овладя коронавирусната епидемия на своя територия и нейните жители могат да празнуват без почти никакви ограничителни мерки.

Сидни, най-многолюдният австралийски град, посрещна 2021 г. в 13 ч. по Гринуич (15 ч. българско време) на 31 декември. Прочутата новогодишна заря в местния залив се състоя почти без публика заради рестрикциите, след като наскоро в северната част на града бе открито огнище на коронавирус с около 150 случая.

Азиатските гиганти посрещат с умерени тържества Новата година

В южнокорейската столица Сеул традиционната церемония, на която се бие камбана за Нова година, за първи път се състоя без публика и бе излъчвана по телевизията. Обичайно десетки хиляди души се стичаха на събитието, по време на което огромна бронзова камбана отмерва 33 удара за щастие. В други южнокорейски градове тържествата навън бяха отменени заради пандемията.

В Тайван се състоя традиционната заря за Нова година, в която епицентър е 509-метровата кула Тайпе 101, една от най-високите в света. Но някои от планираните на острова прояви бяха отменени или с по-намалени мащаби.

В някои китайски градове имаше спектакли със заря, тъй като там пандемията е до голяма степен под контрол. Но по традиция Китай празнува повече Нова година по лунния календар, която се пада през февруари.

Много от японците посрещнаха Новата година у дома заради развоя на пандемията, след като в Токио бяха регистрирани за първи път около 1300 случая на зараза за денонощие, допълва Асошиейтед прес. Заради пандемията император Нарухито ще произнесе видеообръщение към народа утре, вместо да приветства множеството от балкона на императорския дворец.

Пак заради пандемията в индийските мегаполиси Делхи, Ченай у Мумбай хотелите и баровете затвориха днес врати в 23 ч., а в Мубай дронове следят движението на хората. В Индия за Нова година събирането на много хора на едно място е забранено, но няма ограничения за семейни посещения или за посещения на обществени места на групи до 4 души.