Изпращаме 100 000 евро на Хърватия, за да се справи с щетите земетресението

България изпраща 100 хиляди евро на Хърватия, за да се справи с щетите от тежкото земетресение, съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева. Освен това още утре за Загреб тръгва тир с българска минерална вода. 

След консултации с българското посолство в Загреб, правителството на България ще подпомогне възстановяването на две емблематични сгради. Първата е тази на Горноградската гимназия, която ще получи 50 000 евро. Втората сграда е тази на Хърватската академия на науките и изкуствата, за чието възстановяване ще са нужни около 5 милиона евро. 50 000 от тях ще дойдат от България. И двете сгради са свързани с историята на страната ни, подчерта министър Захариева като допълни, че това е само първата помощ и, при поискване, България е готова да се включи с каквото е нужно още. 

Заради проблем с водоснабдяването в Хърватия към пострадалите райони тръгват два ТИР-а с българска минерална вода, дарени от производителите ѝ. Фирма ще ги превози със съдействието на БЧК. Първият ТИР заминава още утре, а другият – на четвърти януари. Българските дипломати по трасето ще съдействат за бързото придвижване на камионите .

По-рано главен комисар Николай Николов обяви, че България има готовност да изпрати в засегнатите от земетресението райони на Хърватия както материална, така и физическа помощ. Хърватия вече е задействала механизма за гражданска защита на Европейския съюз, при който всяка от страните членки трябва да има готовност да изпрати помощ: