Грък направи интензивно отделение в дома си, за да лекува роднини от COVID-19

Какво прави един медицински специалист, когато съпругата и роднините му се заразят с Ковид-19 в разгара на пандемията?

Гаврил Тахтацоглу, който работи като специалист по здравни грижи в интензивен сектор, се тревожел за възможностите за лечение във втория по големина град в Гърция – Солун през ноември, когато съпругата му, родителите й и брат й се заразяват с Ковид-19, съобщи АП. Солун е сред районите в Гърция с най-много потвърдени случаи на болестта и интензивните отделения в болниците са препълнени.

Тахтацоглу, който трябвало да се карантинира, след като роднините му заболяват и не можел да ходи на работа, решава да приложи опита от работата си в интензивно отделение и сам да се грижи за близките си.

Семейството му казва, че това решение вероятно ги е спасило. „Ако трябваше да отидем в болница, не знам какво щеше да се случи“, казва 64-годишната му тъща Полихрони Стергиу. „но това не се случи благодарение на зет ми“.

Тахтацоглу създава интензивно отделение на приземния етаж на двуетажната семейна къща в село Агиос Атанасиос, на около 30 км т Солун. Той взема под наем и модифицира монитори, кислородни апарати и друга апаратура, от която биха се нуждаели близките му.

Също така импровизира, като прави стойка за системи от битова закачалка.

„Работя в интензивно отделение от двадесет години и не исках да подлагам роднините си на психологическото напрежение от това да бъдат разделени. Пък и върху здравната система имаше голям натиск“, каза той в интервю за Асошиейтед прес.

Тахтацоглу казва, че всеки ден поддържал връзка с лекари от болница „Папагеоргиу“, в която работи и се консултирал за лечението им. Твърди, че всеки от четиримата щял да бъде хоспитализиран, ако се стигнало до нуждата да бъде интубиран.

Гърция с население от 10,7 милиона души бе с един от най-ниските нива на разпространение на пандемията в Европа при първата вълна. Със застудяването на времето обаче броят на заразените и на смъртните случаи бързо се удвои.

Капацитетът на интензивните отделения в Солун бързо се запълни и пациентите с тежки форми на Ковид-19, които не можеха да чакат да се освободи място, бяха транспортирани до болници в други райони на страната. Междувременно роднините на Тахтацоглу се разболяват бързо един след друг.

Мъжът казва, че постоянно се измъчвал от въпроса дали да настани близките си в болница в Солун, където нямало да могат да се виждат и можело да се наложи да бъдат преместени в други населени места. Признава, че имало моменти, в които бил отчаян, че може да загуби някой от тях.

Накрая всичките му роднини оздравяват, а самият Тахтацоглу се разболява. „Вземах мерки, докато се грижех за тях, но нямах персонален защитен костюм, какъвто използват в болниците. Вероятно затова се разболях“, казва той.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.