Силно земетресение с магнитуд от 6,3 по Рихтер близо до хърватската столица Загреб

Земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер стана в близост до хърватската столица Загреб във вторник по обяд местно време, съобщи германският изследователски център за геоложки науки GFZ, цитиран от Ройтерс.

Епицентърът на земетресението е град Петриня, който беше засегнат от земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер и в понеделник. Град Петриня се намира на около 50 км от столицата Загреб.

Данни от Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) показват, че земетресението е станало в 12:19 ч. местно време (13:19 ч. българско време).

Първоначалните данни показват, че земетресението е с дълбочина 5 километра, а според данни на GFZ с дълбочина от 10 километра, като трусът е продължил около половин минута.

Епицентърът е бил на 42 километра югоизточно от Загреб и 14 километра западно от град Сисак.

Новинарският канал N1 показа кадри на спасителни екипи, които изваждат мъж и дете под разрушенията в град Петриня. И двамата бяха живи.

Националната телевизия ХРТ съобщава, че центърът на Петрине е неузнаваем, а по неофициални данни има ранени. Хората са избягали в парка, някои са скачали от покривите, информира БТА, цитирайки хърватската национална телевизия.

Според ХРТ трусът е съборил покрива на болницата в Сисак над отделението за вътрешни болести. Екипът на телевизията едва се е спасил на входа на градския съвет, който също се е срутил.