Novavax започва късен етап на изпиване на своята ваксина срещу Covid-19

Компанията Novavax Inc. потвърди в понеделник, че е започнала изпитания в последната „Трета фаза“ на кандидата си за ваксина срещу коронавирус, известен като NVX-CoV2373.

От компанията обясниха, че в проучването ще участват до 30 000 доброволци от САЩ и Мексико на възраст над 18 години. Две трети от тях ще бъдат ваксинирани през интервал от 21 дни, докато една трета ще получат плацебо.

Още през ноември Novavax заяви, че ще продължи с проучванията на кандидата си за ваксина след успешното приключване на по-ранни изпитвания във „Фази 1/2“ в Обединеното кралство и Южна Африка, които демонстрираха, че ваксината провокира имунен отговор и изглежда безопасна.

Проучването изследва дали ваксината предотвратява симптомите на Covid-19, както и умерени или тежки симптоми на Covid-19. Всички участници ще бъдат проследявани в продължение на 24 месеца след втората инжекция.

От Novavax посочиха, че се стремят поне 25% от изследваните доброволци да са на възраст 65 или повече години, поне 15% да бъде чернокожи, поне 10 до 20% да са латино и 1-2% американски индианци.