Тръмп подписа пакета за икономически помощи във връзка с пандемията

Американският президент Доналд Тръмп подписа пакета за икономически помощи във връзка с пандемията от Covid-19 на стойност 900 милиарда долара. Пакетът е част от законопроекта за държавния бюджет на Съединените щати за догодина и липсата на президентския подпис заплашваше да доведе до ново спиране на работата на правителството във вторник.

Спасителните мерки бяха одобрени от Конгреса преди седмица след месеци преговори и включват помощи за хората, които получават по-малко от 75 хиляди долара на година. Тръмп заяви, че иска отпуснатата сума да бъде значително по-голяма, но конгресмените са отказали да направят подобна промяна.

Подписът на президента слага край на несигурността за милиони американци, останали без работа и пострадалите от пандемията малки бизнеси. По информация на Белия Дом президентът е дал подписа си за мерките, включващи над 900 милиарда долара, в Мар-а-Лаго в неделя вечер местно време.

Миналата седмица президентът нарече закона „позор“, като поиска по-голяма финансова помощ за американците.

Тогава Тръмп отказа да подпише пакета от стимули и през уикенда изтече срокът на програма, която отпускаше средства на около 12 милиона американци.

Под въпрос остана и работата на правителство, чието финансиране изтичаше във вторник.

В събота новоизбраният президент Джо Байдън предупреди за “ужасни последици“ при продължителен отказ за подкрепа на пакета, а в неделя републиканци призоваха президента за промяна на курса, като подчертаха, че приемането на мерките е било резултат от болезнен компромис. 

Асошиейтед прес съобщава, че демократите обещават допълнителна помощ след встъпването в длъжност на Байдън, но републиканците изпращат сигнал, че няма да избързват с подкрепа за нов пакет от стимули.