Руснаци спечелиха световното отборно предизвикателство в биатлона

Руснаците Евгения Павлова и Матвей Елисеев спечелиха „Световното отборно предизвикателство“ по биатлон на „Хиймгау Арена“ в германския зимен център Руполдинг.

Двамата преодоляха трасето в преследването за 33:06.4 минути със само две наказателни обиколки и донесоха пети успех на „Сборная“ в 19-ото издание на надпреварата.

На второ място на 7.1 секунди завърши вторият отбор на Германия в състав Франциска Пройс и Зимон Шемп, които допуснаха три грешки.

На трета позиция финишира първият тим на домакините Бенедикт Дол и Денизе Херман на 25.1 секунди.

Победителите от 2018 година Доротея Вирер и Лукас Хофер (Италия) останана четвърти на 25.2 секунди, като на последния пост Дол спечели драматично със сантиметри финалния спринт с Хофер след фотофиниш.

Павлова и Елисеев бяха лидери след първата част от надпреварата, след като спечелиха масовия старт и започнаха преследването с аванс от 9 секунди пред Пройс и Шемп и с 25 секунди пред австрийците Лиза-Тереза Хаузер и Юлиан Еберхард, които обаче във втората част от състезанието трябваше да направят цели седем наказателни обиколки и в крайна сметка финишираха пети на 40.1 секунди.

Шампионите Павлова и Елисеев заработиха 28 хиляди евро от наградния фонд.

В надпреварата се включиха десет смесени отбора от по двама биатлонисти, но без представители на Норвегия, което означаваше, че Марте Олсбу Рьойселанд и Ветле Кристиансен не защитаваха титлата си от миналия сезон.

Състезанието по традиция се провежда на около и на стадион „Фелтинс Арена“ в Гелзенкирхен, но 19-ото му издание през тази година беше преместено в Руполдинг от съображения за сигурност заради пандемията от коронавирус.