Брюксел и Лондон започват обсъждането на споразумението за Брекзит

Днес в Брюксел и в Лондон започва обсъждането на постигнатата в навечерието на Коледа сделка за търговските отношения между ЕС и Обединеното кралство. 

Споразумението, което обхваща търговия в размер на 660 милиарда паунда, може да бъде одобрено условно от посланиците на страните членки в ЕС, след което да се премине към официално ратифициране в европейски парламент. Сделката почти със сигурност ще бъде прокарана в британския парламент, след като лейбъристите в опозиция обявиха, че макар и да не я харесват особено, тя все пак е единствената алтернатива на хоатичен Брекзит без сделка след 1 януари. 

Премиерът Борис Джонсън призна, че „дяволът е в детайлите“, но се надява споразумението да издържи на проверката на Групата за европейско проучване на твърдите „брекзитиъри“

„Убеден съм, че сега имаме основа за дългосрочно приятелство и партньорство с ЕС като равна суверенна държава“, написа Джонсън в социалните мрежи.

Гласуването в |Камарата на общините е насрочено за 30 декември. Шотландската национална партия вече обяви, че ще гласува против сделката, наричайки действията на правителството „непростим акт на икономически ваднализъм и пълна глупост“.

Въпреки че бизнесът като цяло си отдъхна, че бе избягнат Брекзит без сделка, бритнската риболовна индустрия критикува сделката, защото смята, че на ЕС са направени прекалено големи отстъпки за риболовните права. Подобно е мнението и за услугите във финансовия сектор.