Старт на Covid ваксинацията у нас даде здравният министър

Първата Covid ваксинация в България беше направена тази сутрин в 9.59 ч. в болница „Св. Анна“ в София, а първият ваксиниран е здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Дойде спасението, което очакваме. Скоро ще започнем да надделяваме над Covid-19. Нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща без да се притеснявам, че ще го заразя с коронавирус“, каза министър Ангелов.

Втори ваксиниран веднага след него стана Тивериополският епископ Тихон. В Бургас също започна ваксинирането, а в Пловдив първи получи ваксината председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Минута след 10:00 ваксина срещу Covid-19 си постави и ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„Ние се намираме във война, но дойде нашето оръжие и то е в тези малки флакончета. То ще ни спаси от всичко това, което беше през тази година, то ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и нашите близки. Ние сме длъжни, Ние имаме необходимост да върнем целувката и прегръдката с нашите близки“, коментира Мутафчийски.

Във ВМА е отворен кабинет за имунизации. Днес на 80 медици от ВМА ще бъдат поставени ваксини. Сред тях са и началниците на 10-те Covid клиники на военната болница в София.

Проф. Асен Балтов, директорът на „Пирогов“, също бе ваксиниран малко след 10:00 часа:

„Аз съм изкарал Covid-19, но ваксината трябва да бъде направена и от хора, изкарали Covid, защото няма траен имунитет. В момента се чувствам така, както се чувствах и преди ваксината“, заяви Асен Балтов.

„Всеки, който е клинично здрав може спокойно да се ваксинира. Ще се ваксинират 40 колеги от Пирогов, хора от първа линия. Около 110 ваксини ще бъдат направени за тези три дни“, съобщи още д-р Балтов.

„Днес България заедно с почти всички европейски държави се изправяме в едновременни усилия за провеждане на победоносна битка срещу Covid- 19, коментира министърът на здравеопазването Костадин Ангелов:

„Вярваме, че със започването на ваксинирането ние ще победим тази световна пандемия и ще се върнем към нормален начин на живот. Всичките усилия на всичките учени по света бяха обединени, за да можем това, което стартирахме днес с ваксинирането да даде своя резултат“.

В момента се чувствам както преди, уточни министърът, като добави:

„След втората ваксинация не би следвало при наличието на антитела в тялото на човека той да може да се зарази. В момента, в който той се зарази с вируса, би следвало неговите антитела веднага да унищожат вируса“.

По отношение на логистиката и транспорта министърът коментира:

„Очаквам протегнатата ръка и на други български производители, които да помогнат в осъществяването на логистиката такава, каквато е необходима и за в бъдеще, за да е успешно ваксинирането.

По договора, който имаме с фирмата доставчик, трябваше да дойдат ваксините с техни логистични камиони до 28-те точки в България, изключение прави тази символична първа доставка, която дойде в София с един единствен камион.

Ние поехме ангажимент, че ваксината ще стигне до всички РЗИ в страната и трябваше бързо да създадем логистика това да се случи. Обърнахме се към компании, които да предоставят транспорт и така частна компания пое транспортирането с нормален температурен режим на ваксините“.

Първият ваксиниран в Пловдив беше председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, който заяви, че вярва в постиженията на медицинската наука. Началото на имунизационната кампания в областта беше даден в Университетската болница „Свети Георги“.

БургасПловдив

Ваксинирайки се, д-р Маджаров каза, че за него е важно да даде пример на колегите си, но най-вече на пациентите:

„Няма как да убеждаваш някой, че това е добро за него, ако самият ти не го направиш. Практически ваксините са това откритие на медицината, което ни дава възможност да контролираме такива тежки инфекциозни заболявания, за които няма лечение“.

Медицинската сестра с 48-годишен стаж Райна Тодовичина беше имунизирана веднага след това и също отправи призив към всички свои колеги:

„Трябва да са здрави, за да помагат на хората. Положили са клетва. Професията им ги задължава.“

Д-р Венцислав Филипов – началник на звено „Вътрешни болести“ в отделението по спешна медицина подчерта, че не е имал никакви колебания за поставянето на ваксината:

„Това е една превенция срещу по-сериозно понасяне на заболяването, особено за контингентите, които са в риск.“

На около 30 медици ще бъдат поставени ваксини днес в Университетската болница „Св. Георги“, а процесът следи епидемиологът д-р Христиана Бацалова, която определи момента като „исторически“ и подчерта, че ваксината е доказала ефективността си:

„Разбира се, чакаме с нетърпение да видим колко продължителен ще е имунитетът след нейното приложение. Надяваме се поне една година да има ефективност“.

Ваксини ще се поставят днес и в следващите 4 дни на над 600 медици в общо 14 болници в Пловдив – каза областният управител Дани Каназирева.

3 медицински сестри и лекар-рентгенолог са първите медицински специалисти в Бургас, на които беше поставена ваксина. Точно в 10:00 часа тази сутрин в 8 болници в града едновременно започна имунизацията на лекари и медицински сестри, които работят на първа линия в борбата с коронавируса.

250 медицински специалисти ще бъдат ваксинирани за 3 дни. По 100 ваксини са изпратени в болниците в Сливен и Ямбол. 60 са медицинските специалисти от областната болница в Бургас, които ще бъдат ваксинирани, каза д-р Нигохос Топузян -директор на медицинския център, в който се намира пункта за имунизация.

Първата имунизация срещу Covid -19 в Бургас беше направена на медицинската сестра с 40-годишен стаж Златина Парушева. Тя беше много притеснена и отказа коментар. След нея се ваксинира рентгенологът д-р Русинов.

Всички трябва да се ваксинират, за да оцелее нацията ни, заяви  пък медицинската сестра от отделението по реанимация и анестезиология Надежда Попсавова.

Близо 120 медицински специалисти ще бъдат ваксинирани днес.