Михаил от Великобритания с „Книга за добрите идеи“

Български студент във Великобритания започна кампания за набиране на средства за издаването на книга, в която да опише всичко онова, което е научил в живота си. Михаил Георгиев е роден през 1991 г. в Пловдив. Завършва спортното училище ‘‘Васил Левски‘‘ с профил плуване, а след това поема към Великобритания, където завършва бакалавърска степен по спортен мениджмънт. През всички тези години животът го дарява с много тъга и радост, благодарение на които преоткрива един напълно нов и непознат за него свят. По пътя си среща много нови хора. Съмишленици или не, те всички оказват влияние върху неговото личностно развитие.

Често губи и намира себе си по пътя, но това, което го променя най-много през тези „олимпийски цикли“, както ги нарича Михаил, е спортният му хъс да анализира

българския модел на поведение

И не спира да търси отговора на въпроса: Защо толкова често Европа ни нарежда на опашката в най-престижните си класации?!

Дали е разбрал ли?! Ето какво ни разказа младежът за себе си и идеята си за „Книга за добрите идеи“, пише bg-voice.

„Преди седем години дойде идеята за книгата, но тогава исках тя да е в хартиен вид и всички приходи от продажбите да се разпределят след всички разходи, както следва: 20% ще са помощ за деца сираци в България, 20% за подпомагане на пенсионери с покриване на част от сметките им, 10% за осигуряване на

храна за бездомни хора в България

10% за проект за уебсайт, който да подпомогне развитието на други добри идеи“, обяснява Мишо.

,,След няколко случки в живота ми, които ме промениха към по-добро, реших да започна собствена кампания, с която да помогна на възможно най-много хора в България“, обясни още Мишо.

Той твърди, че книгата е всъщност само началото на цялостния му замисъл. Помощта ще се изразява в това да предаде наученото от него до този момент в живота на други млади хора в Родината.

Но тази 2020 година – месеци преди издаването на книгата, Мишо решава тя да е напълно безплатна, в електронен вид и в подкрепа на Българската Коледа. Смята, че това е по-добрият начин да бъде книга на доброто.

„Ръката ми започна да пише в нощния влак от Цюрих до Виена. Датата бе 12.04.2013 г., но идеята за книгата бе в главата ми от много месеци преди това. Не съм наясно доколко тя ще успее да придобие популярност, но ще бъда щастлив, ако помогне дори и на неколцина читатели. Хора, изпаднали в нужда, защото все повече от нас

сме се превърнали в човеци слепи

слепи от болка. Под „болка“ имам предвид това, че ние, българите, сме страдали, страдаме и ще страдаме. Страданието за съжаление е неразделна част от нашето израстване“, разказа Мишо.

Благодарение на трудностите, които изпитва в живота, Мишо взима решение да избяга надалеч. Предприема обиколка из Европа с InterRail. Билет, даващ правото на 20 дни неограничено пътуване из стария континент срещу сумата от 480 лева. Сам, с една раница на гърба, карта на Европа, малко джобни пари за храна и усмивка на лицето.

„В Будапеща, докато търсех карта на града, се натъкнах на една възрастна жена на видима пенсионна възраст. Тя продаваше гербери. Държейки ги в ръцете си, чух как се молеше на Господ за помощ. Случвало ми се е много пъти да видя

измъчени хора, които просят пари

Хора, които не смогват да си купят хляб, не могат да си платят сметките за ток и вода. Много пъти съм бил на прага да им помогна с пари и храна, но винаги нещо ме спираше“, обяснява младежът.

Едва няколко метра по-надолу по улицата се замисля, че има две банкноти в джоба си – една от 10 и една от 20 евро. Решава да се раздели с първата, но не пожелава да вземе цветето…

„Осъзнавам, че много българи ще се отнесат скептично. Разбирам, че много хора са лъгани в България през последните години. Моята цел е да поема отговорност за случващото се в държавата ни и чрез кампанията да спомогна, дори и да е с 0.1%, за възвръщане на вярата в доброто на хората, особено в Родината“, обяснява Михаил. „Аз искам да дам сила, надежда, вяра и, ако Бог е рекъл, финансова помощ чрез кампанията.“

Успехите до момента са налице – Мишо има няколко онлайн срещи в училища с много позитивна обратна връзка. Книгата вече има стотици изтегляния.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.