"АстраЗенека" е открила начин да подобри ефективността на своята ваксина

Разработчиците на ваксината срещу Covid-19, създадена от Оксфордския университет и британско-шведската компания „АстраЗенека“, са открили начин да осигурят на препарата ефективност над 90 на сто. Това заявява в публикувано днес интервю за „Сънди таймс“ изпълнителният директор на фирмата Паскал Сорио, предаде БТА като цитира ТАСС.

„В един момент ще публикуваме тези данни“, уверява той.

Ефективността на одобрената вече във Великобритания и ЕС ваксина на Пфайзер/Бионтех достига 95 процента, на препарата, предлаган от Модерна – 94,5 на сто и приблизително на същото ниво е ефективността на руската ваксина „Спутник V“, напомня агенцията.

„АстраЗенека“ смята също да провери доколко ще може нейният медикамент да защитава хората от новия генетичен вариант на Covid-19, открит във Великобритания, добави Сорио.

На 21 декември Руският фонд за преки инвестиции, руският институт „Гамалея“, разработил ваксината „Спутник V“, „АстраЗенека“ и руската компания „Р-фарм“ подписаха споразумение за клинични изследвания на комбинация от антикоронавирусни ваксини – съвместно използване на „Спутник V“ и препарата на „АстраЗенека“, с цел да се получи по-трайна защита на човека от новия патоген. 

Проучванията ще започнат в най-скоро време, посочва ТАСС.