Флеминг, бащата на Джеймс Бонд, нарича българите миризливци и убийциГлавният палач на СМЕРШ (“Смерть шпионам”) се нарича Гранитски

За първи път след 1944 г. получихме възможност да се срещнем очи в очи с Джеймс Бонд благодарение на издателството на Кеворк Кеворкян “Зодиак ВН”, което през 1990 г. отпечата романа “От Русия с любов”.И така разбрахме че авторът му Йън Флеминг определено не е обичал България и българите. Иначе не би ги нарекъл безлики, смрадливи, късокраки, дребни гангстерчета, убийци и как ли още не.

Шон Конъри като Джейс Бонд и италианската актриса Даниела Бианки като ефрейтора от СМЕРШ Татяна Романова

Флеминг, както знаете, е английски писател, по-известен като бащата на Джеймс Бонд. Бонд пък е най-добрият оперативен агент на английското разузнаване МИ6 от 1938 г.

Той с еднаква лекота и финес отстрелва вражеските шпиони и разсъблича дрехите на суперкрасавици, незивисимо дали те са от добрите, или от лошите. Неговите подвизи и приключения са описани в 15 книги, всичките филмирани.

През април 1957 г. излиза петият роман от поредицата за Джеймс Бонд, озаглавен “От Русия с любов”. Книгата се радва на голям читателски интерес, особено след като Джон Кенеди казва, че “От Русия с любов” е една от най-добрите книги, които е чел.

През 1963 г. излиза филм със същото име. Той е вторият от поредицата за Джеймс Бонд и също вторият с шотландския актьор Шон Конъри в главната роля.

В “От Русия с любов” Флеминг разказва как шефовете на тайните служби в Русия (Съветския съюз) решават да очистят Джеймс Бонд. Но не просто да бъде гръмнат, а

да бъде убит

по унизителен

начин!

Защото, първо, е провалил две важни техни операции и, второ, службите имат интерес да повишат авторитета си пред политическото ръководство на страната.

За изпълнител на мократа поръчка е определен главният палач на СМЕРШ – страховития наказателен апарат на МГБ (Министерството на държавната сигурност). СМЕРШ означава “Смерть шпионам” и се ръководи от свирепия генерал Грубозабойшчиков.

В предговора на книгата си Флеминг твърди, че през 1956 г., когато пише романа си, СМЕРШ продължава да съществува и задграничният му щат наброява 40 000 души. И че началникът му наистина се казвал Грубозабойшчиков. Как ли англичаните си чупят езика, докато го произнесат?!

Истинското име на главния палач е Донован Грант, по прякор Рижия. Но през последните 10 години го наричат Красно Гранитски, с кодово название Гранит.

Той е рожба

от бърз

еднократен секс

между немския цирков артист тежкоатлет Донован и келнерка от Южна Ирландия. Когато след 9 месеца се появява рожбата им, келнерката дава малкото име на баща му и своята фамилия.

Докато служи в британската армия, Донован научава за СМЕРШ и че основното й задължение е да убива хора, и бяга от Западен Берлин при руснаците. След щателни разпити, проверки и изследвания специална комисия го определя като “маниакално депресивен тип, чиито периоди съвпадат с пълнолунията. Той е нарцистичен, асексуален и способен да понася изключително силна болка”.

Следва “следдипломна квалификация” и Гранитски е превърнат в машина за убиване. “Специалността ми е да убивам хора. Правя го много добре. И ми е приятно…”, признава той.

Та ето този здравеняк трябва да убие Джеймс Бонд. И тук Флеминг слага в устата на един от съветските генерали следните думи: “Един французин на име Фуше (явно има предвид Жозеф Фуше, началника на тайната полиция на френската империя, първи въвел досиетата – б.а.) е забелязал, че няма смисъл да убиваш някого, ако едновременно с това не разрушиш и доброто му име.

Да се убие този Бонд, е лесна работа.

Всеки платен

български убиец

може да го свърши, ако му се дадат точни указания. По-важна и по-трудна ще е втората част на операцията – разбиването на репутацията на Бонд…”

В досието на английския агент, съхранявано в архива на СМЕРШ, пише следното: “Малко име Джеймс. Ръст 183 см, тегло – 76 кг. Строен. Очи – сини. Коса – черна. Отвесен белег на дясната буза и на лявото рамо. Следи от пластична операция върху лявата ръка. Всестранно развит спортист. Майстор в стрелбата с пистолет, бокса и хвърлянето на нож. Не използва дегизация. Езици – немски и френски. Интензивен пушач (забележка: специални цигари с три златни пръстена.) Пороци: пие, макар и умерено, и жени. Минава за неподкупен.”

За да привлекат Бонд да дойде в Истанбул, му правят капан с ефрейтора от СМЕРШ Татяна Романова, която, представете си, е наследник на царската руска фамилия Романови.

Татяна е изключително красиво момиче, и то не само с лице като на Грета Гарбо. А и с високо, стегнато тяло и привлекателна походка. С хубава и мека светла кожа с блясък на слонова кост по скулите. С плътни и добре очертани устни. С дълги мигли. И с тежка като завеса кафява лъскава коса.

Абе сякаш

родена да бъде

“момиче

на Бонд”

Тя става такова момиче в Истанбул, където е примамен да дойде и Джеймс Бонд, който също може да бъде лесно превзет от красива жена. Отгоре на всичко “затлъстелите ръце на лесния живот стискаха Бонд за врата и бавно го душеха. Той бе воин, а когато дълго време не водеше никаква война, духът му тръгваше към упадък”, пише самият Флеминг.

А вече като черешка на торта в главата на Бонд се появява следната “мъдрост”: “Когато боговете искат да унищожат някого, най-напред го уморяват от скука”.

В Истанбул идва и палачът Гранитски, разбира се. В помощ на Бонд се включва и Дарко Керим.

Да не си помислите, че става дума за северномакедонски футболист! Не, това и местният резидент на “Сикрет сървиз” Дарко Керим, чието име идва от dark – тъмен, като цвета на лицето му.

И точно той казва по адрес на българите: “Имат цяла ескадрила за малките си човечета, които аз наричам “безликите”. Толкова си приличат, че никога не ги разпознаваме. Дребни гангстерчета, най-вече смрадливи българи, че вършат черната работа…”

Английските, а и американските автори обикновено внимателно избират имената на чуждестранните си герои. Хем да звучат атрактивно, хем да са като истински.

Тук прецизността на Флеминг явно му е изневерила. Той е кръстил водача на безликите Криленку. “Този човек е един гангстер, “бежанец” от България на име Криленку”, пише Флеминг. Това име звучи по-скоро като румънско или молдовско, но не и българско.

И като за капак Флеминг спретва и един кървав бой между циганска банда, която шпионира за Дарко Керим, и българска банда. В нея Криленку е застрелян. А един от циганските лидери казва на Дарко да му праща още българи. Тази вечер убили десет, но му се искали още.

Флеминг не уточнява дали резидентът Керим е изпълнил молбата му…

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.