Шахин: Светът ще се върне към нормалния живот най-рано в края на 2021 г.

Създателят на ваксината на срещу коронавируса на компаниите „Бионтех“ и „Пфайзер“ проф. Угур Шахин смята, че пандемията ще бъде овладяна, когато 60% от населението в света се ваксинира. По думите му светът ще се върне към нормалния живот най-рано в края на 2021 г. Специалистът сподели това в интервю за bTV и предаването „Тази събота и неделя”.

Проф. Шахин е начело на екипа от учени, които първи съобщиха за пробив срещу новия коронавирус. В него участва и съпругата му, Йозлем Тюречи. Двамата учени са от семейства на турски емигранти в Германия.

Компанията им „Бионтех“ е сред водещите в Европа за разработване на лекарства срещу онкологични заболявания. Акциите им скочиха до небесата, след като направиха световния пробив – ваксина срещу COVID-19. Разработената съвместно с американската компания “Пфайзер” ваксина, вече се прилага в различни държави по света, сред които Съединените щати и Великобритания, а от понеделник е разрешена и в Европейския съюз и съответно и в България.

„Една малка част от доброволците развиват алергични реакции, това също е типично за всяка една ваксина, но досега имаме данни само от няколко месеца, ще наблюдаваме реакциите и през следващите две години. Ако през този период се установят нови, неочаквани странични реакции, естествено ще съобщим“, обясни проф. Шахин.

Според директора на „Бионтех“ ваксината е безопасна и за пациентите в рисковите групи.

„Има различни рискови групи, основно хора в напреднала възраст, хора, които имат допълнителни заболявания – астма, проблеми със сърцето, високо кръвно налягане или хора, които са преболедували ракови заболявания или в момента имат ракови заболявания, които не лекуват. Страничните реакции, които наблюдаваме при тези групи по нищо не се различават от тези, които наблюдаваме цялостно във ваксинираното население“, уточни той.

Проф. Угур Шахин отговори и на въпроса – вярва ли, че е поставил началото на края на пандемията:„Важно е, че вече знаем – ваксините могат да намалят симптоматиката при инфекции, вярвам, че това знание е абсолютно важно и означава, че не само нашата ваксина функционира, а с голяма вероятност и други ваксини ще могат да функционират по същия начин. Очакваме, че през първата половина на 2021 г. и други ваксини ще бъдат допуснати за масова ваксинация и заедно ще можем да доставим достатъчно дози за една спокойна, поетапна ваксинация на населението от минимум 60%. В идеалният случай 70 или 80%“.

Първите българи ще бъдат ваксинирани в неделя. Очаква се, това да се случи публично.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.