САЩ ще предоставят военна помощ на Естония, Латвия и Литва на стойност 169 млн. лв.

САЩ ще предоставят военна помощ на стойност 169 млн. долара на трите балтийски републики – Естония, Латвия и Литва, през 2021 година, съобщи вчера естонското външно министерство, цитирано от Асошиейтед прес.

Помощта е предвидена чрез нова съвместна американско-балтийска програма за сигурност, включена в закона за разходите за отбрана на САЩ, одобрен от Конгреса и подписан вчера. Естонското министерство на отбраната нарече в Туитър това „важна новина, заслужаваща висока оценка“.

Вашингтон и преди е оказвал военна помощ на трите балтийски страни, които са членки на НАТО и граничат с Русия. За първи път обаче тя се предоставя чрез специална програма – Балтийската инициатива за сигурност, която е част от военния бюджет на САЩ.

„Решението на американския Конгрес показва, че нашият най-силен съюзник е ангажиран с отбраната на нашия регион и разбира предизвикателствата пред сигурността тук“, каза естонският министър на отбраната Юри Луик. Това потвърждава, че САЩ смятат Естония и балтийските страни като съюзници, на които може да се разчита и които се отнасят сериозно към отбранителните си задължения, инвестирайки в укрепване на възможностите на националната си отбрана и давайки принос в операциите на НАТО, добави той.