На Бъдни вечер трапезата е постна и с нечетен брой ястия

Православните християни честват Бъдни вечер! Това е денят преди Рождество Христово. Празникът е посветен на дома и семейството се събира заедно на вечеря, за да дочака заедно раждането на Божия син. 

По традиция трапезата е постна с нечетен брой ястия. Приготвя се и ритуална питка, в която се поставя монета. 

В последния ден от Рождествения пост Мария Орешарова подрежда празничната трапеза. Задължително поднася и домашно приготвена питка с късмети, която се разчупва от най-възрастния в семейството: 

„Слага се паричката и се чака на кого ще се падне. Първото колаче е за Господ, след Света Богородица за здраве на цялата къща. После най-големите подред, и най-малките“.

Според обичая, днес се поставя и Коледната украса: „Ние сме научени, преди Коледа се прави елхата“.

С поглед към миналото Мария, която е родом от Сандански, разказва, че преди повече се е обръщало на духовните богатства, които празникът поднася: „Слагаше се памук. От оризова хартийка правехме цветчета. Така ги украсяваха елхите. Сега са лампички по всички тераси, по всички дворове“.

Най-скъпият спомен на Мария е свързан с коледарите, които и днес обикалят домовете за здраве и берекет: 

„Тръгваме. Момчетата имат сурвачки. Ние, момичетата, пеем и чакаме да ни дават колачета. Вътре едно яйче и едно орехче направено. Някои даже едно парче сланина ти тури в кесията. Идеш у дома, майка ти пържи и отивахме във всички къщи. Всички хора чакат да дойдат коледарчета“.

Във Враца семейството се събира в очакване на Рождество Христово. Празничната трапеза е богата, но постна, с нечетен брой ястия: 

„Радостта в Рождественската нощ – това е спасението. Господ слиза на Земята, за да отвори пътя на човека към небето, пътя към Рая“, споделиха врачани пред БНР.

Нарича се Бъдни вечер, защото молитвено се пожелава всичко най-добро за в бъднини:

„Бъдни вечер е една нощ, която отдавам на мечтите за спокойствие, за уют, за хармония и се стремя да заразя с това и своите близки хора. 

Пожелаваме си да бъдем най-вече здраве и да намерим по-верния, по-правилния път следващата година и се надяваме да бъде по-добра, по-плодородна. Да бъдем заедно и в добри, и в лоши дни, да се обърнем един към друг, да станем по-добри и да се обичаме“.