Издават сертификат след втората имунизация срещу COVID-19След извършването на втората имунизация срещу COVID-19, защото всички ваксини са с два приема, ще бъде издаван и документ (сертификат). Той ще може да послужи на хората за пътуване или нещо друго, каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг в Министерския съвет.

Разработен е отделен модул за имунизация към портала за COVID, където ще бъде внасяна информация от всички, които правят имунизация, допълни Кунчев. За момента информацията ще бъде основно от болничните заведения, а по-късно и всички останали – общопрактикуващи лекари, екипи, РЗИ и други, които извършват имунизации. Те имат достъп до тази система. В рамките на 24 часа ще бъдат въведени направените имунизации.Имунизацията върви с доста други съпътстващи дейности. Една от тях е надзорът от ефекта от имунизацията. Подготвят се изследвания, които да докажат какъв ефект има, какъв е имунитетът, както и колко е продължителен този имунитет, добави още главният държавен здравен инспектор.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов иска максимално много български граждани да стигнат здрави до ваксините и да останат живи. Той посочи, че за последната седмица излекуваните са близо 16 000 души, потвърдените случаи са около 9 500. „Аз не се радвам и не искам българските граждани да бъдат излекувани, аз искам българските граждани да бъдат здрави“, изтъкна Ангелов.

Припомняме, че за последното денонощие са регистрирани 1615 нови случая на заразяване с COVID-19 при направени 6945 тестове. В това число 1372 са PSR тестовете, 243 са бързите антигенни тестове. 85 процента от новите случаи от са PSR тестовете и 15 на сто са от бързите антигенни. 26 процента от PSR тестовете са положителни, 14 на сто от бързите антигенни са положителни. Отчита се тенденция към намаляване на заетостта на болничните легла в COVID структурите на страната. 42 процента от леглата за неусложнени пациенти са заети.

Най-високият процент е в Бургас (62 на сто), 60 процента във Варна, 56 на сто в Русе, 64 процента в Ямбол. От интензивните легла заетостта е 41 процента, 63 на сто от интензивните легла в София-град са заети.

„Отчитаме това като изключително добра тенденция, която целяхме при налагането на мерки“, допълни здравният министър. По думите му ваксините срещу COVID-19 идват и с тях ние ще преодолеем едни от най-тъмните страници в съвременната история на човечеството.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.