ЕС и Великобритания постигнаха търговско споразумение

Споразумението за търговските отношения между ЕС и Обединеното кралство след Брекзит вече е факт. На пресконференции в Брюксел и в Лондон председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън обявиха, че е извървян дългият и труден път за постигане на балансирано споразумение.

След обнадеждаващи сигнали още снощи, голямата новина гръмна около 17 час българско време. В Брюксел Урсула фон дер  Лайен заяви:

„Беше дълъг и криволичещ път, но имаме добра сделка. Тя е справедлива и балансирана и е правилното и отговорно нещо за двете страни“.

А главният европейски преговарящ Мишел Барние изтъкна:

„Часовникът вече не тиктака. Днешният ден е ден на облекчение, примесен с известна тъга, сравнявайки това, което беше преди с това, което ни чака занапред“.

Барние се прочу по време на преговорите точно с фразата, че „времето неумолимо тече“ с наближаването на преходния период, който изтича на 31 декември. А Урсула фон дер Лайен се опита да начертае бъдещето:

„Време е да обърнем страницата и да погледнем към бъдещето. Великобритания вече е трета страна. Но тя остава доверен партньор, дългогодишен съюзник, споделяме общи ценности и цели. ЕС и Великобритания ще останат рамо до рамо, за да осъществят нашите общи глобални цели. На английските ни приятели искам да кажа: разделянето с вас е такава сладка скръб“.

В Лондон Борис Джонсън прозвуча малко по-политически като изтъкна, че с тази сделка Са изпълнени всички обещания към електората, дадени в кампанията в референдума за Брекзит и на последните общи избори.

„Това е сделка, която защитава работните места в тази страна, която позволява стоки и компоненти да бъдат продавани на европейските пазари без мита. Сделка, която позволява на нашите компании да правят дори повече бизнес с европейските ни приятели“

Джонсън допълни, че в този момент основен приоритет за страната му остава справянето с пандемията от коронависуса.