Covid кризата като предизвикателство пред политиката за отбрана

Covid кризата влезе и в Програмата за развитие на отбраната. Документът очертава приоритетите на страната ни в тази област до 2032 година и е публикуван за обществено обсъждане.

Вкарването на Covid-19 пандемията в Програмата за развитие на отбраната до 2032 година е нормално следствие, обясни министърът на отбраната Красимир Каракачанов. И според него в следващите години пренасочването на средства за справяне с последиците от Covid кризата не трябва да влияе на проектите за модернизация на армията и заявеното намерение парите за отбрана да са 2 процента от БВП:

„От огромно значение е тези два процента от колко са“.

Каракачанов обясни, че кризата може да оскъпи проекти. Затова трябва да се търси и разсрочено плащане.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов даде пример с проекта за нови 7 радара. Към проекта, който е на стойност между 300 и 400 милиона лева, вече има проявен интерес:

„Сега търсим оферта за 3D радарите, вече с 10-годишна рамка на плащане“.

Въпрос на оферта е обвързването на купуването на нови 3D радари с доставката на вторите осем изтребителя за армията, каза министър Каракачанов. А за проекта за изтребителите Каракачанов обясни:

Нямаме отговор на въпроса за цената на следващите осем самолета, за сроковете на плащане, програмите, по които да направим сделката по-изгодна“.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очаква Програмата за развитие на отбраната до 2032-ра да бъде одобрена от този парламент. И призова за консенсус.

Министърът и началникът на отбраната поздравиха за празниците военните ни контингенти в Афганистан, Грузия, Босна и Херцеговина, Косово и Мали.