"Файненшъл таймс": Още днес може да бъде постигната търговска Брекзит сделка

Споразумение за търговските отношения след Брекзит между Европейския съюз и Обединеното кралство може да бъде обявено по-късно днес, съобщи в сряда „Файненшъл таймс“.

Въпреки продължаващите въпросителни около риболова и равнопоставените търговски политики, дипломати, близки до преговорите, казаха пред финансово издание, че сделката е много близка и може да се очаква още тази вечер.

Според репортер на Sky News сделката вече е факт, цитирайки източник от Дануниг стрийт 10. Той обаче цитира и други свой източник от Даунинг стрийт 10, който е далеч по предпазлив и който е казал, че разговорите продължават.

Според политическия редактор на BBC търговската сделка все още не е финализирана. Той добави, че е много вероятно, че се върви по пътя на сделка тази вечер, но все още тя не е подписана и подпечатана.

Репортер на телевизия RTE цитира европейски източник да казва, че Брекзит сделката може да бъде постигната в следващите 24 часа.

Източници на агенция Ройтерс също съобщиха, че предстои постигането на споразумение и че държавите членки на Европейския съюз започват да подготвят процедурата си за прилагане на нова търговска сделка с Обединеното кралство от 1-ви януари.

Двете страни подадоха редица противоречиви сигнали, като Великобритания заяви по-рано в сряда, че два важни въпроса – риболовът и конкуренцията – все още предстои да бъдат решени и че не е постигнат достатъчен напредък за постигане на търговска сделка.

Но по време на среща на Европейската комисия, която преговаря с Великобритания от името на всички 27 членки на блока, на постоянните европейски представители в Брюксел беше казано да са готови за среща в четвъртък, ако се стигне до сделка с Великобритания.

„Изглежда сделката е почти готова. Въпросът е да я обявим днес или утре“, посочи един от дипломатите от ЕС пред Ройтерс. Дипломатът също така заяви, че Съветът, който представлява държавите членки в Брюксел, е започнал подготовка, за да даде възможност за „условно прилагане“ или за ускорено осъществяване на споразумението.