Протест на собственици на заведения в Казанлък

Собствениците на заведения и ресторанти в Казанлък започнаха протест срещу затварянето им, което е удължено до 31 януари. Според протестиращите мерките, предприети от правителството за компенсиране на неработещия бизнес, са недостатъчни.

В България има близо 30 000 заведения, но по отношение на тях не е взето нито едно правилно решение, категоричен е един от собствениците на ресторанти в Казанлък:

„Ако някой докаже, че този човек е заболял в моето заведение, а не някъде другаде, аз съм съгласен да бъда затворен. Но всичките големи заводи, автобусите пълни, веригите пълни, не може така, това не е  редно, не е правилно“.

Собствениците на заведения в Казанлък бяха категорични, че решението на правителството да им бъдат изплатени 20% от оборота от миналата година като компенсации за затворения им бизнес, не е добро. С такива средства няма как да се справим, заявиха те: „Имам работници, които всеки ден ми звънят. Не знаят, какво да правят. Питат“.

Би трябвало компенсациите да са като във всички европейски страни 60-70-80% от оборота, заявиха те:

„Колегите в Гърция, в Англия, в Германия, те даже не искат и да отварят, защото получават повече от това, което са заработили предната година, а ние с тия 20% какво да правим?“.