„Оруч Реис“ ще бъде в турски води – стъпка към диалог с Гърция

Турция е издала навигационно съобщение (навтекс), според което до 15 юни турският сеизмологичен кораб „Оруч Реис“ ще извършва проучвания в залива на Анталия в турски териториални води, съобщава в кореспонденция гръцкия вестник „Катимерини“. Това се смята за важна крачка от страна на Турция към започване на проучвателни контакти с Гърция по спорните въпроси между двете страни, защото действията на „Оруч Реис“ през изминалата година в зона, която Гърция смята за част от своя континентален шелф, увеличиха напрежението в региона, а Атина заяви, че диалогът не може да бъде възстановен, докато Анкара не прекрати провокациите и нарушенията на гръцките суверенни права, предаде БТА.

Същевременно турският министър на отбраната Хулуси Акар поиска в проучвателните контакти да бъде включен и въпросът за демилитаризацията на гръцките острови, разположени в близост до турския бряг. Турция твърди, че островите трябва да бъдат демилитаризирани по силата Лозанския договор от 1923 г. и Парижкия договор от 1947 г., докато Гърция отказва да обсъжда други теми освен споровете за изключителните икономически зони в Източното Средиземноморие.

Въпреки че оставането на „Оруч Реис“ в турски води е стъпка в посока на възстановяване на диалога, Акар заяви пред турската телевизия Ен Ти Ви, че Турция не отстъпва от споразуменията си с Либия и кипърските турци, които според Гърция и Република Кипър нарушават суверенните им права.

Сред другите теми, които Турция иска да постави, е въпросът за въздушното пространство. Според турския министър на отбраната „няма друга страна (като Гърция – б.ред.), на която териториалните води да са 6 мили, а въздушното пространство 10 мили“.

Засега Гърция се въздържа да разшири териториалните си води на 12 мили в Егейско море, както има възможност по конвенцията за морското право, защото още през 90-те години на миналия век Анкара заяви, че това би било повод за война между двете страни. Хулуси Акар каза още, че „тези проблеми не са между Турция и ЕС, както твърди Гърция, а обратно, между Турция и Гърция, и трябва да ги решим с разговори“.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.