Мартин Георгиев посвети своя Цигулков концерт на Васко Василев и медиците, които се борят с Ковид-19

Типично за времената, в които живеем, записът, предоставен от композитора Мартин Георгиев, прозвуча премиерно в българския радиоефир още преди да излезе на физически носител – защото сега музиката най-лесно достига до слушателите чрез дигиталните платформи. Компактдискът ще може да се държи в ръка съвсем скоро, но за слушателите на предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“ това е нещо като коледен подарък.

Мартин Георгиев, който живее и работи в Лондон, не за първи път предизвиква вниманието с инструментален концерт – той вече получи положителни отзиви за Концерта за маримба “Генезис”, посветен на българската перкусионистка от Холандия Татяна Колева. Сега негово вдъхновение е концертмайсторът на Кралската опера „Ковънт Гардън“, където самият композитор е и асистент-диригент в Кралския балет, така че връзката е съвсем пряка. Записът е направен от Васко Василев и ансамбъл „Солистите ан Ковънт Гардън“, дирижиран от Мартин Георгиев, който има много интересна концепция за първия в творчеството си Цигулков концерт – да могат частите, които са общо 12, да се слушат и както са подредени от него, но и разбъркано – с функцията shuffle, която имат и плейърите, и някои дигитални платформи.

Още за замисъла, който стои зад Концерт за цигулка и оркестър, както и за работата си като асистент-диригент в балетната трупа на „Ковънт Гардън“ Мартин Георгиев разказа специално за „Алегро виваче“. Чуйте в звуковите файлове.