Далаверите на гръцката граница: Продават фалшиви PCR тестове за 20-30 лева

Зачестяват опитите да се преминат гранични пунктове с фалшиви PCR тестове. Две от водещите лаборатории разказаха и показаха няколко случая на подправени резултати от лятото насам.

Подпис на несъществуващ специалист върху стара бланка и явяване с отрицателен PCR резултат само три часа след като си върнат от границата с Румъния бие на очи, коментират столични лаборанти.

Няма гаранция обаче срещу по-качествени фалшификати, твърдят специалистите.

От водеща частна лаборатория показват фалшив отрицателен резултат за COVID-19 от месец юли. Ползвателят му е върнат от северната ни граница.

„Той ги е провел ноември месец според този фалшив резултат, а ние август месец сме спрели да правим точно този вид тест, т.е. ние веднага виждаме, че това няма как да е направено при нас. Излиза, че примерно резултат от Добрич, дадена е проба да речем в Бургас, а е разпечатан в София. Имахме информация, че на гръцката граница лятото са правени резултати за по 20-30 лв.“, разказва д-р Благовеста Пенчева, управител на една от лабораториите.

От лабораторията разказват за още три подобни случая.

„Още лятото имахме, гранична полиция беше засекла на „Кулата“ такива фалшификати, които касаеха лабораторията, което ни принуди да променим видимо сертификата със стикер, който е разрушаем“, казва пред Би Ти Ви д-р Недялко Калъчев.

Според него подправените тестове по границите биха изчезнали, ако органите имат достъп до единен регистър с данни с резултатите от тестове за коронавирус и антитела на излекуваните граждани.

„Правите теста, той е отрицателен, той е записан в регистъра. Гранична полиция или други органи трябва да могат да достигнат до вашия резултат, а вие лесно с телефона си да може да покажете на други органи връзката с този регистър и вашия резултат там. Това го няма“, добавя д-р Калъчев.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.