Ананиев: Бюджет 2021 ще издържи цялата година, независимо кой управляваФинансовият министър Кирил Ананиев е човекът, изработил 35 бюджета на държавната хазна. Справяме ли се с кризата или твърдо позитивният отговор на този въпрос би бил прекалено арогантен и лицемерен? Вижте отговорите на най-важните въпроси за Бюджет 2021 от финансист номер 1, за предаването на БНТ „Бизнес.БГ“.

„Бюджетът по нищо не се различава от философията на останалите бюджети на страната и това е разбираемо, защото в него са включени всички политики и програми на правителството“, обясни Ананиев.По думите на финансовия министър, това, което е различно в бюджета за 2021 година са мерките, които се предприемат срещу пандемията от коронавируса.

„Въпроси като работата, заплатите, социалните мерки, подкрепата на бизнеса – чрез тяхното решаване трябваше не само да гарантираме изпълнението на мерките, но и финансовата стабилност на държавата“, обясни министърът.

„По същество този бюджет няма много алтернативи, защото и пред обществото, и пред работодателите, и пред синдикатите стоят едни и същи проблеми, които трябва да решаваме.

С мерките на правителството ние спасихме хиляди, а в някои случаи и стотици хиляди хора, както е с 60 на 40″, каза още министър Ананиев.

„Ако мерките не съществуваха, щяхме да сме на равнището на западноевропейските държави, където дефицитите в бюджетите са над 10%. При нас дефицитът е най-нисък в целия ЕС“, подчерта финансистът.

„Искам да ви уверя, че независимо от това кое правителство ще управлява, този бюджет ще издържи за цялата 2021 г, ако не стане по-страшна пандемията“, категоричен е Ананиев.

Финансист номер 1 коментира и приемането на България в еврозоната.

„Подкрепям управителя на БНБ, който спомена, че от 1 януари 2024 г. може да станем член на Еврозоната. Считам, че при спазване на плана за действие, ние ще влезем най-късно на тази дата“, каза в заключение финансовият министър.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.