Хиляди блокирани във Великобритания, български шофьори със семействата си са в капан

Великобритания е в очакване скоро да бъде постигната сделка с френските власти, които затвориха границата в неделя срещу понеделник и прекратиха движението не само на хората, но и на товарните превози заради новия щам на коронавируса.

Според някои съобщения решението включва бързо тестване на шофьорите, които изчакват в района на Дувър, за което ще помогне британската армия.

Повече от 1500 тежкотоварни камиони са блокирани в графство Кент в подстъпите към пристанището Дувър, докато политиците търсят решение за подновяване на търговията и пътуванията. Повече от 50 държави забраниха полети от Обединеното кралство, а Франция дори затвори границата си за 48 часа.

Българското посолство във Великобритания оказва съдействие на десетките български граждани, блокирани край английския пристанищен град Доувър при опитите си да стигнат до континентална Европа, съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство.

Заради ограничителните мерки, предприети във връзка с разпространението на новите щамове на Ковид-19, всички транспортни връзки с континентална Европа са блокирани в момента, но въпреки това наши сънародници с товарни и леки автомобили, наред с граждани на редица други държави, продължават да изчакват в района на пристанището възстановяването на фериботните връзки. Завеждащият консулската ни служба в Лондон Николай Ванчев е в Доувър, където и в момента се среща с нашите сънародници, намиращи се на различни паркинги. По-рано през деня той им предостави храна и вода. На място няма тоалетни, по продължение на магистралата всички магазини и бензиностанции са затворени от властите.

Консул Ванчев отправи искане към представителите на британската полиция на място да осигурят вода и мобилни тоалетни, но му бе отговорено, че полицията може само да контролира пътното движение и спазването на обществения ред, а осигуряването на тези условия би следвало да бъде задача на местната община, с която обаче няма никаква връзка към момента. По информация на посолството ни блокирани са както водачи на тежкотоварни моторни превозни средства, така и български граждани, пътуващи с микробуси и леки автомобили към България.

Сред тях има и семейства с най-малко 8 бебета. По-рано през деня с представители на блокираните транспортни работници разговаря и посланик Марин Райков. Мисията ни в Лондон призовава всички български граждани, оказали се блокирани в резултат на настоящата извънредна ситуация във Великобритания, които имат здравословен проблем и нямат възможност за лечение на място, да се свържат незабавно с посолството. Също така препоръчваме към посолството да се обърнат и сънародниците ни, които имат нужда от животоспасяващи лекарства, които трябва да получат от България. Те могат да се свържат с мисията ни на имейл адреси social@bulgarianembassy.org.uk, consular@bulgarianembassy.org.uk.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.