От сряда граждани на ЕС ще бъдат допускани от Великобритания във Франция с отрицателен PCR тест

Френските граници ще останат затворени за британски граждани засега, но на французите ще бъде позволено да се завръщат от Великобритания от утре, след като представят негативен тест за Covid-19, твърдят френски медии.

Гражданите на страни от Европейския съюз, които искат да се приберат от Великобритания, ще бъдат допускани на френска територия от сряда, но при представяне на негативен тест за Covid-19 от последните 72 часа, съобщи Ройтерс, като се позова на службата на френският премиер Жан Кастекс.

Франция затвори границата си в неделя заради разпространението на мутиралия коронавирус в югоизточна Англия.

Десетки българи – шофьори на тежкотоварни автомобили и семейства с деца – бяха сред чакащите в английското пристанище Доувър днес. От консулската ни служба в Лондон са им предоставили храна и вода, но местните власти не са осигурили нужните битови условия, съобщиха от външно министерство.

Междувременно британският министър на транспорта Грант Шапс заяви, че е постигнато споразумение с Франция за границите, като скоро ще последват подробности.

„Добър напредък днес и споразумение с френското правителство за границите“, написа Шапс в Туитър. „По-късно тази вечер ще предоставим информация за превозвачите, но превозвачите все още НЕ трябва да пътуват до Кент тази вечер“, подчерта той.

Франция спря трафика през Ламанша в неделя след информацията, че в югоизточна Англия върлува силно заразна форма на коронавируса.

Ирландия удължи забраната за достъп на пътници на авиолиниите от съседна Великобритания до 31 декември, въпреки препоръката на Европейската комисия да се отворят частично границите.