Ш ести дипломат бива обявен за „персона нон грата“ от България за малко повече от година.

По повод последния шпионски скандал у нас, бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев коментира в ефира на „Здравей, България“, че изгонването на един дипломат не означава, че числеността на тази мисия в страната ни намалява. 

Гешев разкри руски шпионин в България, Русия отговори

„Ще има нов военен аташе на мястото на обявения за такъв“, каза той.

„Мисията на Русия ще остане същата, ще бъдат изпращани нови хора, които рано или късно може би ще бъдат обвинявани за същите дейности“, добави Керемедчиев. 

Двамата руски дипломати, обвинени в шпионаж, напуснаха България

Според него причините за случващото се са две.

„САЩ започнаха да налагат санкции срещу Турция и с новата администрация на Байдън се очаква много сериозно изостряне на отношенията между Турция и САЩ. Това променя източното крило на НАТО и го премества в Румъния и България. Двете страни ще станат първите точки на съприкосновение от структурите на НАТО с все по-активните руски такива“, каза бившият зам.-външен министър. 

Какви тайни търси Русия у нас

Той допълни, че имайки предвид провеждащите се все повече учения у нас, страната ни безспорно представлява интерес за Америка и то от години.

„Това е едната страна на този казус. Втората е спорът, който България води с Република Северна Македония“, каза още Керемедчиев.

По думите му Русия има интерес от забавяне на влизането на Македония в Европейския съюз. 

„В момента нашата позиция ги устройва, защото ситуацията е нестабилна, тъй като партии като ВМРО започват да набират скорост и преговорите започват да буксуват“, отбеляза той.