Разкриха „егейски шпиони“ на остров Родос

„Егейски шпиони“ е заглавието, под което „Прото тема“ коментира разкритията за шпионаж в полза на Турция, които направиха гръцките власти през последните дни на остров Родос.

Според изданието централна фигура в шпионската мрежа е бил 35-годишен гръцки гражданин на име Сабатахим Байрам, мюсюлманин от префектура Родопи в гръцка Тракия, преподавател по математика. Той е завързал тесни връзки с турския консул на остров Родос, бил е назначен за секретар на консулството и се е заел да вербува други гръцки граждани и да им възлага специални мисии.

Смята се, че случаят с 52-годишния корабен готвач, арестуван заради снимки на гръцки бойни кораби и военни обекти в Кастелоризо, не е изолиран, пише вестникът. Готвачът Мехмет Незадин, който е работел на кораб по редовната линия Родос-Кастелоризо, е имал за задача да съобщава за броя на войниците, пътуващи по линията, да снима номерата на бойните кораби, които влизат в пристанището на Кастелоризо и да съобщава колко от тях имат на борда хеликоптери, както и да подслушва разговорите на войниците.

Санкциите на САЩ срещу Турция заради покупката на руските зенитно-ракетни системи С-400 могат да засегнат дейности на стойност до 2 милиарда долара, съобщава „Катимерини“.

Изданието цитира анализ на изследователската служба на американския Конгрес, според която санкциите се очаква да спрат различни проекти за превъоръжаване на Анкара. Те няма да засегнат съществуващи договори, но може да засегнат „приблизително 2 млрд. долара в потенциални дейности“. В анализа се отбелязва, че санкциите „може да възпрепятстват сътрудничеството между САЩ и Турция и вероятно между Европа и Турция“.

Другата тема, която вълнува гръцките вестници, е предстоящото начало на ваксинацията в страната срещу новия коронавирус. „Началото на края започва на 27 декември“, пише солунският вестник „Типос Тесалоникис“, който пише, че ваксината на „Пфайзер“ ще пристигне в Гърция на 26 декември, а на следващия ден започва ваксинацията. „Та неа“ съобщава, че вчера в страната са били получени и фризерите, в които ще се съхранява ваксината.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.