От COVID умират повече мъже, отколкото жени. Защо е така?Мъжете боледуват по-тежко от коронавирус и по-често умират от COVID. Ролята на специфична защита при жените играят няколко фактора. Ето какви са фактите, пишат от „Дойче веле„.

Още от началото на пандемията има предположения защо мъжете по-тежко прекарват COVID-19: те по-малко се грижат за здравето си, по-често пушат, хранят се по-нездравословно. Нездравословният начин на живот е характерен особено за по-старото поколение. Освен това мъжете по-често отлагат посещението си при лекар, когато имат оплаквания.Предишни заболявания и възрастова структура

Фактите около честотата на заболяването от COVID и смъртността при мъжете и жените, установени до юни тази година, бяха изнесени наскоро в проучване на изследователската инициатива Global Health 50/50, проведено в над 20 държави. Данните показват, че две трети от заболелите от COVID мъже са починали в резултат на инфекцията, а сред жените – една трета.

Това по всяка вероятност е свързано и с предишни заболявания – мъжете например страдат много по-често от болести на сърдечно-съдовата система, от които и умират по-често в сравнение с жените.

Решаваща е освен това възрастовата структура: според института „Роберт Кох“, във всички възрастови групи, включително сред хората между 70 и 79 години, смъртността сред мъжете е била двойно по-висока, отколкото сред жените. Чак след това съотношенията се изравняват, за да се променят отново във възрастовата група между 90 и 99 години.

Ролята на рецептора ACE2

Важна роля в тези процеси явно играе протеиновият рецептор АСЕ2, чрез който проникват коронавирусите, предизвикващи заболяванията COVID-19, Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) и Близкоизточния респираторен синдром (БИРС). Анестезиологът Бернхард Цвислер от мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиан“ каза още през юни тази година, че ТОРС също протича по-тежко сред мъжете.

Според проучване на университетския Медицински център в Гронинген, при мъжете концентрацията на рецептора АСЕ2 е значително по-висока, отколкото при жените. Изследователите открили тази разлика, проучвайки възможните връзки между този рецептор и хроничната сърдечна недостатъчност.

По думите на Бернхард Цвислер, в момента се проучва дали приемът на АСЕ-блокери като средство за намаляване на кръвното не води дотам, че клетките да образуват повече рецептори АСЕ2 и така да стават по-уязвими за инфекции. Това е вероятно, но не е доказано.

Естрогенът и имунната система ли защитават жените?

Женската имунна система е сравнително по-устойчива от тази на мъжете – благодарение най-вече на женския хормон естроген, който кара имунната система да реагира по-бързо и по-мащабно срещу вируси. Докато мъжкият тестостерон забавя отбранителните реакции на тялото.

Фактът, че имунната система на жените реагира по-бързо и по-силно на вируси, си личи и при други вирусни заболявания, като сезонния грип и обикновените настинки.

За сметка на това обаче жените страдат по-често от автоимунни заболявания, при които имунната система реагира необичайно силно и започва да атакува собствените си клетки – на това се дължи и едно от познатите усложнения, които настъпват при COVID-19.

Съществуват и чисто „генетични причини“, които осигуряват предимство на жените, посочва пред ДВ молекулярният вирусолог Томас Пичман. Някои от гените, които отговарят за разпознаването на вирусите, са кодирани в Х-хромозомите. Тъй като жените имат две Х-хромозоми, а мъжете – само една, жените имат предимство в това отношение.

Индия – особен случай

В Индия обаче, както показват изследванията, рискът от смърт в резултат на COVID е по-висок при жените, отколкото при мъжете. Данните сочат, че смъртността сред заразените жени е от 3,3 процента, а при мъжете – 2,9 на сто. Във възрастовата група между 40 и 49 години са починали 3,2 процента от заразените жени, а при мъжете този показател е 2,1 на сто.

Изследователите се занимават интензивно с този феномен. Предполага се, че наред с другото жените са засегнати по-тежко, тъй като в Индия просто има повече възрастни жени, отколкото мъже. Освен това на здравето на жените се обръща сравнително по-малко внимание – жените там по-рядко ходят на лекар и често се опитват да се справят самостоятелно със здравословните си проблеми.

При пандемията от коронавирус децата изненадващо се оказаха не най-беззащитната част от обществото – при повечето деца заболяването преминава сравнително леко и често дори без симптоми. Сред всички починали от коронавирус в Германия, само единици са били на възраст под 18 години.

На какво точно се дължи това – така и не е изяснено напълно. Медиците смятат, че при малките деца помага наследеният „индивидуален имунитет“, който майката предава на детето още по време на вътреутробното развитие, а след раждането – чрез майчиното мляко.

Тази „пасивна имунизация“ обикновено е достатъчна, докато децата си изградят своя собствена имунна защита – до към десетата си година. Но и по-късно имунната система се променя под влиянието на нови патогени.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.