Краси Петров: Разследващата журналистика липсва на обществото ни

„За да се занимаваш с разследваща журналистика в България трябва или да имаш голяма, силна медия зад гърба си, или да си безразсъдно смел. Аз очевидно ще съм второто.“ Краси Петров, създател на фейсбук групата „Свободен електрон“ и от скоро член на АЕЖ – България, разказва в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ защо иска да се занимава с разследваща журналистика, без зад гърба му да има голяма медия.

„Реших да започна да се занимавам с разследваща журналистика, защото именно разследващата журналистика липсва на обществото ни. Ако имаше силна и безпристрастна полиция, от такова звено нямаше да има нужда, но ние нямаме такава полиция. 

Журналистиката трябва да е смела и безпристрастна, но имам чувството, че много от кадърните журналисти нямат самочувствието да се опълчат, когато срещу тях застане някой с милиарди. Също така проблем е, че обществото не застава зад журналистите. А никой не е по-силен от милиони хора, ако те застанат зад гърба ти, когато защитаваш техния интерес. За съжаление и съдебната система, и управляващите – не само тези сега, винаги ще могат да направят така, че добро разследване да остане само в спомените. Но аз съм оптимист, защото все повече млади хора искат да знаят истината.“

Цялото интервю с Краси Петров можете да чуете в звуковия файл.