Изненадващо подобрение на европейските потребителски нагласи през декември

Потребителското доверие в еврозоната и в рамките на целия Европейски съюз се подобри по-силно от очакваното през декември след влошаване през предходните два месеца, показват предварителни резултати от редовно проучване на Европейската комисия.

Подобрението е факт въпреки втората вълна от коронавирусни инфекции на стария континент, която доведе до затягане и удължаване на действието на строгите противоепидемични мерки във всички европейски държави.

Изглежда, че позитивните нови около разработваните коронавирусни ваксини и предстоящото в близките дни начало на ваксинациите в Европейския съюз допринасят за по-позитивните нагласи на европейците с наближаване на началото на новата година.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна през декември с 3,7 пункта до -13,9 пункта, достигайки най-високо ниво от началото на пандемията.

Очакванията на финансовите пазари обаче бяха за много по-слабо подобрение до -17,3 пункта.

Аналогичният индекс на потребителските нагласи в рамките на целия Европейския съюз също пък нарасна през декември с 3,4 пункта до -15,3 пункта.

И двата индекса, определяни от ЕК, обаче остават далеч под техните осредни дългосрочни нива съответно от -11,2 пункта за еврозоната и от -10,7 пункта за ЕС, след като през април те доближиха рекордните дъна от Голяма рецесия през 2009 г., посочва Европейската комисия.

Окончателните резултати от проучването на Европейската комисия ще бъдат оповестени на 7-и януари 2021 г., когато ще бъдат представени и данните за икономическите и бизнес нагласи на стария континент през единадесетия месец на годината.

Индекси на потребителско доверие в ЕС и в еврозоната