Ванчето от групата на убития Райко Кръвта излиза предсрочно от затвораЧлен на организираната престъпна група, водена от перничанина Райко Кръвта, а след убийството му – от баща му Васил Василев, излиза предсрочно на свобода.

Иван Цветков-Ванчето, който изтърпява наказание в затвора в Бобов дол, е подал молба до съда за предсрочно условно освобождаване.Ванчето е постъпил в Бобов дол на 24 септември 2019 г., след като окончателно ВКС му определи наказание от 3 г. затвор за участие в групата, където се занимавал с разпространение на наркотици.

Цветков бе съден от Специализирания наказателен съд заедно с още десетина души от Перник и Радомир. Срещу тях имаше различни обвинения – от убийство до разпространение на дрога и незаконно оръжие.

В предварителния арест той е престоял близо 10 месеца, работи вече пети месец и му остават близо 7 месеца до края на наказанието. Той не за първи път лежи зад решетките, но сега имало видима промяна в поведението му. От 3 месеца е на лек режим, настанен е в затворническото общежитие в Самораново. Заемал високи нива в затворническата общност и бил избран за председател на съвета на колектива. Съдействал за разрешаване на конфликти в групата.

По време на престоя му в общежитието работел, полагал безвъзмезден труд, бил отговорник спортна зала и пазач на КПП в общежитието, отново като доброволец.

Сега работел като огняр на парни и водогрейни котли, стриктен и дисциплиниран, твърдят от затворническата администрация.

„Наличието на трудови навици биха го предпазили от бъдещи криминални прояви на свобода. Пускан е в отпуск и се е завръщал в срок“, констатират от администрацията и смятат, че наказанието е изиграло своята положителна роля.

Заради положителната промяна съдът го освободи условно предсрочно, като определи изпитателен срок за останалата част от присъдата и задължителни периодични срещи с пробационен служител.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.