В сички здрави хора, без придружаващи тежки хронични заболявания, без клинични прояви в момента и над 16-18 годишна възраст, е препоръчително да се имунизират срещу коронавируса. Задължително е обаче преди това да се консултират с личния си лекар, с който да обсъдят този въпрос, като се вземат предвид всички показания и противопоказания за поставянето на ваксината, описани подробно в т.нар. „кратка характеристика“ или нейния „паспорт“. Това се посочва в становище на БАН относно предстоящата ваксинационна кампания срещу COVID-19.

Борисов: Щом българите получат ваксини, да се осигурят и за Албания, Македония и другите от Западните Балкани

В него се подчертава още, че това предполага бързото организиране на широка мас-медийна и институционална кампания, за да могат лекари и граждани да бъдат много добре информирани и убедени в своето решение от голям личен и обществен интерес.

От БАН казват, че при липса на специфично и ефективно лекарство срещу коронавирусната инфекция, с каквото съвременната медицина не разполага, освен стриктното спазване на противоепидемичните мерки, единствената възможност е ваксината.

COVID-19: В пет области няма нито един нов случай

„Това е доказано с огромния, многогодишен опит, който човечеството е натрупало в борбата с инфекциозните заболявания. Една ваксина, която е безвредна и има ефективност поне 50 – 60 % (т.е. създава имунитет в такъв процент от имунизираните) ще изиграе огромна роля за ограничаване на инфекцията. За съжаление данните, които имаме досега, показват, че колективен имунитет по отношение на коронавируса се създава много бавно и практически ще бъде трудно да се постигне по естествен път (което е свързано и с големи етични и морални предизвикателства), затова ваксините ще помогнат много в неговото изграждане“, пише още в становището.

Самолети, ресторанти, хотели – само за ваксинирани?

Действа ли ваксината и срещу новия щам на COVID-19

Д-р Иван Маджаров: Няма нов щам на COVID-19

Защо три самолета от Великобритания все пак кацнаха у нас