П реболедувалите от КОВИД-19 ще могат да се ваксинират срещу тази болест, но не по-рано от три месеца след появата на първите симптоми след заразяването им. Това се посочва в уточнените препоръки за ваксиниране на Висшият комитет по здравеопазване (ВКЗ) на Франция, цитиран днес в електронното издание на в. „Фигаро“, предаде БТА.

Специалисти отбелязват, че данните, с които разполагат към момента, не им позволяват да определят дали има полза вече заразените с КОВИД-19 да се ваксинират. От друга страна след три месеца на наблюдения при ваксинирането на хора, които вече са изкарали КОВИД-19, не се отчитат никакви странични ефекти.

На този етап няма необходимост от систематично ваксиниране на хората, които вече са изкарали болестта със симптоми. Тези хора обаче трябва да имат възможността да се ваксинират, ако искат, след като се консултират с лекар. В този случай за предпочитане е да се спазва минимален период от три месеца от момента на появата на симптомите, допълват здравните специалисти.

Повечето французи няма да могат да се ваксинират преди пролетта на 2021-а, отбелязва ВКЗ. 

Първите ваксинации ще започнат през последната седмица на декември, а първи от вируса ще бъдат защитени служителите и обитателите на домовете за възрастни хора и лекарите, които контактуват с болни от КОВИД-19. В определи случаи при първите етапи на ваксинация могат да бъдат включени и хора с имунен дефицит, болести на кръвта или бъбречна недостатъчност. 

Борис Джонсън: Новият щам на коронавируса може да е с до 70% по-заразен

За какво Меркел призова германците

Опасна ли е новата мутация на коронавирус

Необичаен подход на Панама за борба с КОВИД-19

COVID-19: 1739 нови случаи при направени 6190 PCR теста

Нова заповед за мерките срещу ковид-19 до 31 януари