Учениците във Възпитателното училище в Подем откриват нов свят чрез изкуството

В плевенското село Подем се намира единственото за момичета Възпитателно училище – интернат “Христо Ботев“. През изминалата година в училището „влязоха“ хора с различни професии и от различни населени места, обединени от проекта- “Менторство за приобщаване“. Това даде възможност за нови срещи, за нови знания и придобиване на житейски опит.

Нашата идея е тези момичета да имат своята „отворена врата към света“, казва психологът Даниела Димитрова. И успява да „зарази“ добри хора около себе си. В днешния ден в Подем ще бъде Гергана Панайотова от София, която заедно със свои приятели, е подготвила изненади за момичетата преди Коледа. Тя е сред десетте ментори, избрани по много строги критерии, но основно да правят добро.

В Подем те са при един ограничаващ режим, свързан с обучителния процес, пребиването им, възпитателните мерки, които са част от правилника на училището. Те не могат да го напускат, по своя воля, когато искат. Желанието ни е чрез този проект да провокираме доброволци, които биха подарили времето си,  знанията си, опита си и да правят редовни свои посещения в интерната, да се срещат с момичетата и разказвайки им своите успехи, своите неблагополучия, да поддържат по този начин връзката на нашите момичета със света“, коментира психологът Даниела Димитрова.

Анелия Спасова е от село Вадим, област Враца, секретар е на читалище „Съзнание 1927“, попада случайно на обява и решава да стане ментор:

„Имам много опит, но с деца в такава институция никога досега не бях имала възможност да работя и това за мен беше предизвикателство – чрез изкуство да покажем хубавите страни на живота, че може чрез изкуство да правиш добро, да се научиш на много неща, учехме да работим с хартия, да плетем, да месим бабини курабии, на един латино танц, учехме народни хора. Докато правехме тези неща, говорехме за нещата от живота, че всеки може да сбърка в един момент, всички бъркаме всеки ден, никой не е безгрешен, но винаги има възможност да се поправим, винаги има възможност да бъдем по-добри, винаги има възможност да попаднем в една по-добра среда“, подчерта Анелия Спасова. 

Музикантът Ваня Михова коментира, че човек, който е по-добър, по-благороден, трябва да проявява разбиране и толерантност към всеки, който има тежка съдба:

Музиката, изкуството имат особено важно значение за всички хора, а пък за тях специално е някакъв вид терапия, учим песни, пеем песни, а освен това се опитвам да ги науча на много от нещата, които аз знам“, допълни Ваня Михова.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.