З а да има разхлабване на мерките, трябва да има определени условия за това. Според специалистите, които искат единна европейска политика за управление на коронакризата, за да има разхлабване на мерките, трябва да има 10 нови случаи на заразени при един милион население, което означава 60-70 нови случаи на ден.

Това коментира в „Неделята на NOVA“ математикът д-р Лъчезар Томов, който е преподавател в Департамент „Информатика“ в Нов български университет.

По думите му бройката на заразени в България поначало е абсурдна.

„Започнахме да свикваме с броя заразени, който имаме – чуваме 6 хиляди, 7 хиляди заразени – тези нива са високи дори за Италия, за Франция. А за държава с население като България – това са безумни цифри“, допълни той. 

„Всичко зависи от това какво правим ние с епидемията“, категоричен е математикът.

„Първите седем дни при лечението на заболяването правят голямата разлика. Първите седем дни са времето да се намали репликацията на вируса, времето да се подадат противовъзпалителни лекарства – неща, които в следващите седем дни не работят“, подчерта д-р Томов.

„Въведените мерки започват да дават резултат. Той е различен по градове и по места. Като цяло обаче, средноседмичните случаи на заразени с COVID-19, спадат“, коментира още гостът на телевизията.

„Очакваме този спад да продължи до Коледа и Нова година. Аз обаче мисля, че след празниците ще регистрираме нова лека вълна заради празнуването и заради идващите от чужбина, които масово няма да бъдат карантинирани“, каза още той.

По думите му през последния месец и половина средната възраст на починалите с COVID-19 се е увеличила.

„Ако продължим с контрола над пандемията, ще видим по-сериозен спад не само на заразените, но и на смъртните случаи“, категоричен бе Томов.

Още от дискусията вижте във видеото по-горе.

Новият щам на COVID-19 е „извън контрол“

Доц. Кунчев: Видя се, че това не работи

Цън Цон: Мерките в Китай се спазват по-стриктно от тези в България

Искат ли германците да се ваксинират срещу КОВИД-19

„Модерна“ започна разпространението на своята ваксина в САЩ

Борис Джонсън: Новият щам на коронавируса може да е с до 70% по-заразен