Недоволство в Англия след въведените по-строги мерки за Коледа

Британското правителството не иска да отмени Коледа, но е „наше задължение“ да вземем мерки, когато заразяванията с новия щам на коронавируса особено в Лондон и Югоизточна Англия са  извън контрол, заяви министърът на здравеопазването Мат Ханкок.

Във Великобритания определено има недоволство. Милиони трябва сега да променят плановете си или напълно да ги отменят, заради наложените снощи по-строги мерки от премиера Борис Джонсън.

На практика, след наложената най-висока четвърта степен на местна карантина, която е еквивалент на локдуан, повече от 21 милиона англичани няма да могат да се съберат за Коледа, а в останалата част, само в Коледния ден – 25 декември – има възможност за събиране на до три семейства. Премиерът каза, че новата карантина ще бъде преразгледана след две седмици, но Мат Ханкок предупреди днес, че мерките могат да останат в сила с месеци.

Недоволството идва от непоследователната и бързо променяща се  политика на властите, което е пагубно особено за бизнеса, който не може през две седмици отново и отново да се пренаглася.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър заяви, че в името на здравето подкрепя последните строги ограничения, но обвини Борис Джонсън в пълен провал  да реагира по-своевременно.

В събота вечер имаше хаотични сцени по лондонските гари, тъй като много се опитаха в последния момент да се изнесат при техни близки в провинцията да прекарат Коледа заедно, преди да ги хванат влезлите от днес ограничения.

Министърът на транспорта Грант Шапс предупреди, че ще бъде разположена повече полиция, която да спира хората, които нямат основателни причини да пътуват по празниците.