Местни избори в Мостар за първи път от 12 г.

В босненския град Мостар за първи път от 12 години днес се произвеждат местни избори, съобщи в. „Дневни аваз“, цитиран от БТА.

Жителите на този поделен между хървати и мюсюлмани град след цели 12 години, по време на които бяха лишени от избирателното си право, ще имат „празник на демокрацията“, коментира изданието.

Жителите на Мостар избират 35 градски съветници в Градския съвет на Мостар, а кметът на града ще бъде избран в Градския съвет между избраните съветници. Изборите ще се произведат по нови изборни правила за Мостар. Причината в града 12 години да няма избори е, че през 2008 г. Конституционният съд определи изборните правила в града за дискриминационни и оттогава управляващите хърватска и мюсюлманска партия – Хърватската демократична общност и Партията на демократичното действие, не можаха да постигнат съгласие по този въпрос.

Според новите правила в Градския съвет ще има най-малкото по четири представители на всяка от основните националности и най-малкото по един от останалите. Поставените под карантина ще могат да гласуват с помощта на мобилни екипи.

От коалицията „Под лупа“ заявиха, че техни наблюдатели ще направят всичко изборите за Градски съвет на град Мостар да бъдат едни от най-честните и свободни избори в Босна и Херцеговина.