Тръмп омаловажи кибератаката срещу федерални компютърни системи

Американският президент Доналд Тръмп влезе в противоречие с думи на държавния си секретар Майк Помпейо относно мащабното кибернападение, което засегна системите на няколко американски институции.

В Туитър Тръмп написа, че атаката е много по-голяма в репортажите на – „фалшивите медии“, отколкото в действителност.

Държавният глава разкритикува приписването на нападението на Москва. „Русия, Русия, Русия е приоритетно скандиране каквото и да става“, пише Тръмп и допълва, че по финансови причини големите медии няма да обвинят Китай, който може и да стои зад нападението.

В телевизионно интервю вчера Майк Помпейо определи като „доста ясно“, че Русия стои зад атаката. Нападението компрометира софтуер на компанията Соларуиндс, който се използва ръководения от него държавен департамент, Националната агенция по сигурността и други големи американски институции.

Според  Американската агенция по кибер и инфраструктурна сигурност, атаката е високорискова и справянето с последствията от нея може да е много сложно. НАТО и Европейската комисия съобщиха, че проверяват информационните си системи след голямата кибератака.

По думите на Тръмп обаче „всичко е под контрол“, но нападението все пак е показало, че машините за гласуване може да са били ударени при изборите през ноември, загубата си в които президентът не признава.