Рестарт е думата на 2021 година за Марияна НиколоваМоята обобщаваща дума за 2020 година е пандемия, а за 2021 година – рестарт. Рестартът ще дойде, ние се надяваме през месец май или юни да има ново начало. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в обзорното предаване „Годината“ на Дарик. Тя посочи, че имаме зимен сезон, но с безпрецедентни мерки.

От понеделник започвам проверки по зимните курорти, за да видим каква е готовността на бранша за спазване на мерките и ще бъдем безкомпромисни в контрола, подчерта още вицепремиерът.Приветствам решението на здравните власти ресторантите в местата за настаняване да работят, за да може да се осигури изхранването на гостите, зави министърът. И допълни, че има предвиден конкретен час, в който те ще са отворени и правилата ясно са разписани в заповедта на министъра на здравеопазването. България има чудесни планини и зимни курорти, но е важно да запазим здравето и живота на хората, посочи още вицепремиерът.

Марияна Николова

Министър Николова припомни, че бяха разработени общи правила за дейности на зимните курорти и местата за настаняване, които са съгласувани със здравните власти и утвърдени с нейна заповед. По думите й важно е да има единен регламент, който всички да спазват, а в момента най-важното ще е строгият контрол.

В рамките на предаването вицепремиерът Марияна Николова връчи наградата за „Най-жизнен град“ в инициативата на „Дарик“. Призът е за град София, а грамотата получи кметът на общината Йорданка Фандъкова.

Радостна съм да връча отличието на града, който не само расте и не старее, а все по-успешно и устойчиво се развива – София, коментира министърът. Тя допълни, че общината е предпочитана туристическа дестинация, което се доказва и от статистическите данни. Според, които през 2019 година София е посетена от над 1,1 млн. туриста по информация на НСИ от местата за настаняване с 10 и повече легла. А в периода януари-октомври на 2020 година отчитаме 371 хил. госта в местата за настаняване с 10 и повече легла.

Ние не спираме своята политика по поляризиране на нашата столица, заяви министър Николова. Тя уточни, че туристически обекти в София са част от кампанията на министерството и Асоциацията на екскурзоводите, за представяне на малко известни забележителности.

По думите й клипове са много харесвани, като са гледани от над 2 млн. потребители. Надявам се скоро на новото начало и очакваме нашите гости да изберат да посетят София, коментира вицепремиерът.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.