Годината на бързи обороти: Светът през 2020-а

Краят на годината е условен срок, когато един етап завършва и започва друг. Поглеждаме назад, припомняме си какво ни се е случило и отправяме поглед напред с надеждата доброто пак да ни споходи, а лошото да не ни повтори.

Тази година е различна. И много хора искат бързо да я забравят. Но тази година е вододелна. Със сигурност ще определя съдбините ни още дълго време. Поглеждаме назад към събитията в света, които ще оставят траен отпечатък.

В Европа – безпрецедентен по размера си фонд за възстановяване от пандемията. В Лондон и Брюксел – в очакване на това, кой ще трепне пръв в търговските преговори. В Америка – лъч надежда за целия свят след изборната загуба на Доналд Тръмп. В Русия – президент, послал си десетилетие напред оставането във властта. В Близкия изток – безкрайна игра на нерви в регион, който е като гърне, което къкри прекалено дълго. На Балканите – неясна европейска перспектива. В целия свят – вълна от разнородни протести. Изпращаме една година под знака на пандемията, която преобърна живота ни. Защото пандемията Covid-19 е най-големият бич за човечеството от Втората световна война насам.

Годишния външнополитически обзор на „Хоризонт“, както го видяха Весела Владкова, Тоня Димитрова, Марта Младенова, Деян Йотов, Константин Мравов, Добрин Йотов, Веселин Паунов и Ангел Григоров, можете да чуете от звуковите файлове.