Украйна и Русия обмислят съвместно производство на безпилотни самолетиУкраинските въоръжени сили имат нужда от турски безпилотни самолети и Киев е готов на вариант за съвместно производство с трансфер на технологии, заяви днес украинският министър на отбраната Андрий Таран в интервю за агенция ДХА, предаде ТАСС.

Изпълнявайки поставената от президента на Украйна задача за оборудване на армията със съвременно въоръжение, ние стигнахме до убеждението, че са ни необходими турски безпилотни самолети. Съвременните турски бойни безпилотни самолети имат тези специфики, които са ни нужни, каза Таран. Той добави, че има планове за преминаване към съвместно производство с Турция на безпилотни самолети.Таран изтъкна, че става дума не просто за създаване на компания, а за трансфер на технологии. Той добави, че Украйна разполага с технологии, които може да сподели с турски фирми.

Таран посочи, че украинското ръководство вече е успяло да се убеди в ефективността на турските безпилотни самолети, особено на моделите „Байрактар“.

Украинският министър на отбраната изтъква, че „Турция е ключова страна, която ще помогне на Украйна по пътя към постигане на целта за влизане в НАТО, във връзка с което държавите ще разширяват сътрудничеството си“, предаде БТА.

На 14 декември Украйна съобщи, че двете страни са подписали споразумение за производство на корвети и ударни безпилотни самолети за украинската армия. През 2019 г. Киев купи и проведе изпитания на турски безпилотни самолети „Байрактар“ ТВ2, които се планира да бъдат снабдени с високоточни авиобомби MAM-L на турската компания „Рокетсан“. Според неофициални данни този договор е на стойност 69 милиона долара.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.