Турция е на трето място по брой на разработваните ваксини срещу COVID-19Четири турски ваксини срещу Ковид-19 са в напреднал етап на разработка, след като са приключили успешно тестовете върху животни, пише днес в. „Йени акит“. Това съобщи турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк на конференция за Ковид-19 на Турския съвет за научни и технически изследвания.

Турски учени разработват общо 13 различни кандидати за ваксина срещу коронавируса, които са регистрирани в списъка на Световната здравна организация. По брой на проектите Турция се нарежда на трето място след САЩ и Китай, посочи министърът, предаде БТА. По думите на Варанк в последно време Турция е развила сериозно капацитета си за производство на ваксини, пише по темата и „Сабах“.

„Три фирми, базирани в Текирдаг, Коджаели и Адъяман, имат капацитет да произвеждат 160 милиона дози ваксина. В случай на търсене тези капацитети може да бъдат увеличени“, каза министърът.

Варанк отбеляза, че турски учени за първи път в света са започнали да проучват молекулата Грифитсин и нейния ефект върху пресичане и намаляване на инфекцията.

„Предклиничните проучвания в изкуствена среда потвърждават, че тази молекула е възможно да бъде използвана за пресичане на инфекцията и ограничаване на заразяването. Потенциалното лекарство, разработвано в тази рамка, скоро ще премине към фаза 2 на клиничните изпитания“, добави той, като посочи, че успешно продължават и дейностите въз основа на други молекули.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.